Снимка: БГНЕС

Европейският съюз ще удържи обещанието си да осигури един милион снаряда за Украйна и дори повече. Това каза еврокомисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон пред Европейския парламент в Страсбург:

"През пролетта ще имаме капацитет да произведем 1 милион снаряди, основно калибър 155-и и 152-ри, очевидно с намерението да ги доставим на Украйна. Отново го казвам пред този парламент - това обещание ще бъде изпълнено. През пролетта броят на снарядите ще надмине 1 милион и ще стигне 1 300 000 или 1 400 000".

Преди седмица върховният представител на Европейския съюз за външната политика Жозеп Борел призна, че Съюзът може и да не успее да достави обещаните снаряди до края на годината.

Бретон припомни и ангажимента на страните-членки да доставят боеприпаси от своите запаси чрез съвместно купуване и други начини в момента, в който нарасне индустриалната база и в който има възможност за това, съобщи БНР.

Тази нощ Русия отново атакува украинска територия с помощта на безпилотни летателни апарати. Въоръжените сили на Украйна съобщават за няколко групи атакуващи дронове. Въздушна тревога беше обявена в редица области, сред които Киевска, Черниговска, Полтавска, Кировоградска, Днепропетровска, Николаевска, Херсонска, Запорожка и Одеска.

Съобщава се за пострадала нежилищна постройка и възникнал пожар в резултат на паднали отломки от дрон в Хмелницка област. Няма съобщение за пострадали хора.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase