Снимка: БГНЕС/EPA

Санкциите на Запада срещу износа на руски петрол не успяват да лишат Кремъл от приходи, с които да финансира войната си в Украйна, което означава, че мерките не успяват в една от основните си цели.

Независимо дали в долари, или рубли, нето или бруто, данните на руското Министерство на финансите показват, че парите, влизащи в държавната хазна, нарастват от месеци.

Цифрите повдигат въпроса дали страните от Г-7, особено САЩ и Европа, ще трябва да предприемат по-агресивни действия, ако наистина искат да лишат Москва от петродолари.

Техният основен инструмент за ограничаване на това финансиране беше таван на цените, който не позволяваше на западните фирми да помагат при транспортирането на руски петрол, ако той струва повече от 60 долара за барел. Но едно проучване миналата седмица показа, че почти всеки морски товар е надхвърлил прага миналия месец.

Брутните приходи от три основни данъчни източника на петродолари почти се удвоиха между април и октомври, достигайки над 13 милиарда долара миналия месец, показват изчисления на Bloomberg, базирани на данни на Министерството на финансите. Октомврийските печалби надхвърлиха тези за всеки отделен месец през 2021 г., преди нахлуването в Украйна да причини безпрецедентна нестабилност на износа на нацията.

Дори след приспадане на значителни плащания на субсидии за рафиниращата индустрия в страната, които скочиха до $2 милиарда - $3 милиарда през август и септември, скокът е ясен. През октомври руските рафинерии не получиха никакви субсидии за вътрешни доставки на гориво, което допринесе за значителен скок в нетните печалби на Русия от петрол за месеца.

Говорител на Министерството на финансите на САЩ каза, че докато първата фаза на тавана на цените се фокусира върху намаляването на размера на приходите, които Русия печели от продажбите на петрол, втората фаза на мярката ще се съсредоточи върху увеличаване на разходите, които Русия трябва да плати, за да запази своя действащ флот от танкери.

За да направи това, отделът започна да санкционира корабни компании и кораби, за които твърди, че са транспортирали петрол, продаван над тавана, и започна да търси начини да увеличи разходите за Русия за използването на нейния сенчест флот.

Първоначален удар

През декември миналата година Европейският съюз почти спря покупките по море на руски петрол и едновременно с това се присъедини към другите в Г-7 в налагането на таван на цените върху износа на страната.

Докато първоначалният удар доведе до дефицит от 25 милиарда долара в руския бюджет в началото на годината, ефектите избледняха драматично.

За да противодейства на ограниченията на Запада, Русия се отклони от западното корабоплаване и услуги. Това бе направено чрез използване на огромна сенчеста флотилия от танкери, чиято собственост и застрахователен статус са неясни.

Служители на Европейския съюз признават в частни разговори, че таванът на цените не работи добре. Още през септември министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън призна, че подходът губи своята сила.

Приходи в рубли

За руското правителство това, което има значение, са приходите и разходите в рубли.

Това диктува колко лесно страната може да финансира своите бюджетни разходи, включително огромни военни разходи поради войната с Украйна и нарастващи социални задължения преди президентските избори през март. И там новините не са по-добри за Запада.

Трите основни налога са данък върху добива на петрол, експортно мито върху суровия петрол и горивата и данък върху печалбата, който частично замени данъка върху производството за някои находища. Приходите от тях се повишиха до 1,2 трилиона рубли през октомври, най-високото ниво от април 2022 г. Те също надхвърлиха всеки отделен месец през 2021 г.

Увеличението на приходите на Русия идва, тъй като цената на националните барели расте както в абсолютно изражение, така и спрямо международния бенчмарк Brent. Рязкото обезценяване на рублата през последните месеци също помогна за увеличаване на приходите от продажби на петрол, деноминирани в чуждестранна валута.

Таванът на цените на Г-7 забранява на западните фирми да предоставят доставки, застраховки и други услуги за руски петрол, продаван над 60 долара за барел. В началото на 2022 г. отстъпката на националния суров петрол спрямо сорта Brent се разшири до исторически връх от над 34 долара за барел, според данни на Министерството на финансите на Русия.

Намаляваща отстъпка

Тъй като клиентите - особено в Китай и Индия - свикнаха да използват сенчестия флот, отстъпките между водещия клас Urals на Русия и международните цени намаляха. Сега е по-близо до 10 долара за барел, като Русия очаква разликата да се свие още с около 5 долара.

Като част от усилията си да увеличи разходите на Русия, Министерството на финансите на САЩ наскоро санкционира пет танкера за нарушаване на горната граница на цените. То също така е писала до компаниите за управление на кораби с искане за информация относно около 100 танкера, превозващи руски петрол. Не е ясно дали мерките ще направят нещо, за да ограничат сенчестата търговия с петрол.

Европейският съюз също така се опитва да направи по-трудно танкерите, които са действителна собственост на европейци, да бъдат продадени на сенчестия флот. Това може да хване в капан част от гръцкия флот, дори ако голям брой плавателни съдове вече са продадени.

Почти 30% от доставките на руски петрол са имали някакво участие на организация от Г-7 през октомври, според данни, събрани от KSE Institute, който е част от украинска организация, която настоява за по-строги санкции срещу Москва.

Според подробен анализ на износа, почти всички руски морски товари са закупени над тавана през октомври, каза институтът.

В опит да намали бюджетните разходи и да запази повече петродолари руското правителство се опита да намали наполовина плащанията на субсидии за рафинериите, но се сблъска с отпор от страна на индустрията.

Изплащанията в пълен размер бяха възстановени от октомври и рафинериите ще започнат да ги получават от ноември, което ще продължи да оказва натиск върху нетните приходи от петрол на Русия, засягайки финансовата гъвкавост на Кремъл.

САЩ и техните съюзници също твърдят, че техните санкции са имали по-широко въздействие върху Русия.

Кремъл е похарчил милиарди долари за своя флот, застраховки и цялостната „алтернативна екосистема за продажба на петрол без участието на Г-7“, според изявление на Министерството на финансите на САЩ миналия месец. „Разходите, свързани с това избягване, продължават да се трупат“, каза Ерик Ван Ностранд от Министерството на финансите.

Засега Г-7 няма планове за промяна на тавана, като Европейският съюз обмисля по-строг мониторинг на съществуващия праг, докато алиансът работи по 12-ия пакет от санкции срещу Русия.

Целият анализ - на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase