Снимка БГНЕС, архив
fallback

Руският министър на земеделието заяви, че Москва е започнала безплатни доставки на зърно до шест африкански страни, равняващи се на до 200 000 тона, както беше обещано от президента Владимир Путин през юли.

В изявление, публикувано в Telegram, Дмитрий Патрушев каза, че корабите, насочени към Буркина Фасо и Сомалия, вече са напуснали руските пристанища и скоро ще последват допълнителни пратки до Еритрея, Зимбабве, Мали и Централноафриканската република.

Путин обеща да достави безплатно зърно на шестте страни на среща на върха с африканските лидери през юли, скоро след като Москва се оттегли от сделката, която позволяваше на Украйна да превозва зърно от своите черноморски пристанища въпреки войната с Русия.

Сделката, известна като Черноморската зърнена инициатива, помогна за понижаване на цените на световния пазар. Путин обаче твърди, че не успява да осигури доставки за страните, които имат най-спешна нужда.

Генаралният секретар на ООН Антонио Гутериш нарече обещанията за безплатно зърно "шепа дарения".

Откакто напусна споразумението, Русия многократно бомбардира украински пристанища и складове за зърно, а Киев твърди, че стотици хиляди тонове зърнени култури са били унищожени.

Въпреки това Украйна обяви, че е успяла да изпрати 4,4 милиона тона товари, включително 3,2 милиона тона зърно, през нов коридор, който беше създаден през август, с помощта на Румъния, България, Турция и Гърция.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

60

Анонимен

преди 5 месеца

Значи за путин по важни са африканците отколкото братята славяни украинци Не разбирам каква е тази злоба у него към украинците Не към украинския президент и правителство а именно към обикновените украинци - гледа да обстрелва главно цивилни в жилищните комплекси ... Чист руски фашизъм

59

emigrant

преди 5 месеца

Сприятелиш ли се с г,лупакът не ще се отървеш от срам,затуй послушай ти съветът мъдър на Хаям,Приеми отрова от ръката на Мъдрецът,От ръката на г,лупакът НЕ ВЗЕМАЙ ТИ ДОРИ БАЛСАМ!!!

58

Учуден

преди 5 месеца

Безплатно зърното щото го заграбиха от украинците!!То затова беше и драпането за заграбването на Украйна,за да станат рашистите пълен монопол на зърното в света и за да се правят на щедри за чужда сметка!!!Сигурно сме ние на опашката,ако ги допуснат да се саморазправят с Украйна!!!Нали и ние бълваме селскостопанска продукция?Или някой путинист ще ме оборва,че нашите зърно мафиоти не ревът като убодени мечки,че няма къде да си продават продукцията?!Игри,игри за чужда сметка!!!

fallback