Снимка: Xolidayboy

Руска TikTok звезда припадна на сцената, след като получи призовка да се присъедини към армията, съобщават от BBC.

Xolidayboy, с истинско име Иван Минаев, получи документите на южно руско летище в понеделник. Малко след това той изглежда губи съзнание по време на шоу в южния град Ставропол.

Минаев е роден в пристанищния град Севастопол в Крим, окупиран от Русия през 2014 г. Съобщава се, че се е преместил в Москва през 2020 г.

Xolidayboy е известен с публичния си имидж, който необичайно за мъжете в Русия включва носене на грим и лакиране на ноктите.

Той беше откаран в болница след инцидента и според съобщенията не е в тежко състояние.

Дни преди призовката да бъде връчена, Екатерина Мизулина, ръководител на Лигата за безопасен интернет, публично възрази срещу "проукраинските" видеоклипове, публикувани от г-н Минаев в социалните медии. В клиповете изглежда Xolidayboy се нарича "украинец" и казва, че руската анексия на Крим не е подобрила живота на кримчаните.

Мизулина е критикувала и заплашвала различни други руски знаменитости и блогъри, обвинени в антивоенни възгледи.

Преди това тя призова друг TikToker, Данила Милохин, да бъде призован в армията заради предполагаеми "русофобски изявления". Това го накарало да избяга от страната.

След инвазията на Русия в Украйна през 2022 г. органът, който Мизулина оглавява, поиска от Роскомнадзор, руския медиен наблюдател, да блокира няколко страници в Уикипедия, включително "Военни престъпления по време на руската инвазия в Украйна" и "клането в Буча" въз основа на неуточнено невярна информация.

Екипът на Xolidayboy обвинява Мизулина, че използва неговия случай в полза на собствения си профил.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase