Снимка: Facebook

Дийпфейк (дълбок фалшификат - бел. ред.) видеоклиповете в социалните медии са се превърнали в оръжие, подкопавайки доверието и подклаждайки теории на конспирацията по време на продължаващата инвазия на Русия в Украйна, според ново изследване на учени от University College Cork в Ирландия.

"За първи път видяхме пропаганда и дезинформация чрез дийпфейкове, които се опитват да повлияят на война", се казва в доклада на екипа, ръководен от Джон Туми, съобщава "Киев Индипендънт".

Дийпфейк е видеоклипо, създаден от изкуствен интелект, за да манипулира зрителите. Целта е последните да повярват, че са се случили събития, които всъщност не са се случили. Макар и фалшиви, видеоклиповете изглеждат убедителни и често са произведени с намерение да имитират истински човек.

Туми и колегите му са изследвали над 4800 публикации в "X", в които става дума за фалшиви съобщения през първите седем месеца на 2022 г., използвайки метод, известен като качествен анализ.

Екипът установява, че дълбоките фалшификати подкопават доверието на хората в автентичността на свързаните с войната кадри, което води до загуба на доверие в цялото съдържание.

"За съжаление, по-голямата част от този тип дискурс по време на войната се състоеше от нездравословен скептицизъм, подхранван от дийпфейк", се казва в проучването.

Един важен фалшификат, използван в разгара на войната, беше видео, което лъжливо показваше как президентът Володимир Зеленски се предава на Русия. Друг изобразява руския диктатор Владимир Путин, обявяващ мир. Изследователите споменават и кадрите на "Призракът на Киев", за които се твърди, че показват украински пилот на изтребител, но всъщност са взети от видео игра.

Проучването предупреждава, че дълбоките фалшификати като тези подкопават доверието в легитимните видеоклипове, като зрителите по-често погрешно етикетират автентичните медии като "фалшиви".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase