Снимка: архив, БГНЕС

Говорителят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че всякакви заплахи към Русия са неприемливи. Така той коментира пред журналисти изявлението на латвийския президент Едгарс Ринкевичс, който заплаши, че НАТО може "да затвори Балтийско море за руски кораби", предаде ТАСС.

"Всички заплахи трябва да се приемат сериозно, независимо от кого идват. От когото и да идват, заплахите към Русия са неприемливи", каза Песков.

Той също така отново подчерта, че Русия няма нищо общо с повредата на газопровода "Балтикконектор".

Финландски следователи заявиха, че повредата на "Балтикконектор", която се случи на 8 октомври, може да е била резултат от саботаж, въпреки че все още не са стигнали до заключение дали става дума за инцидент или за умишлено действие, припомня Ройтерс.

"Там наистина се провежда разследване. И той [Ринкевичс] просто искаше да каже, че ако се окаже, че Русия има нещо общо с това, а аз веднага ще направя уговорката, че Русия няма нищо общо с това, тогава, да речем, трябва да се помисли за затваряне на Балтийско море за Русия. Повтарям още веднъж, че Русия няма нищо общо с това", подчерта говорителят на Кремъл.

"В отговор бих искал да попитам г-н президента какво трябва да се направи с Балтийско море, след като приключи разследването и след като стане ясно кой е извършил и кой е поръчал терористичния акт в Балтийско море срещу "Северните потоци"? По този въпрос г-н президентът предпочете да замълчи и да не каже нищо", каза Песков.

За взривяването на "Северен поток" 1 и 2 Москва твърди, без да предоставя доказателства, че актът е дело на Съединените щати и техни съюзници, припомня Ройтерс. (БТА, Пламен Йотински)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase