Снимка БГНЕС
fallback

"Войната в Украйна ще бъде частично изместена от фокуса на вниманието, защото събитията в Близкия изток са текущо доста по-драматични", коментира пред БНР политологът доц. Огнян Минчев.

"Грешат тези, които си мислят, че Западът ще изостави Украйна, увлечени във водовъртежа на поредната близкоизточна криза, макар тя да е много опасна и с перспектива, заплашваща да се разшири в целия регион и извън него. Украйна ще си остане основна грижа на системата за сигурност, която е с център Европа. Изоставянето на Украйна като проблем и конфликт би означавало залагането на предпоставки в обозримо, краткосрочно и средносрочно бъдеще руската агресия да се разшири и по отношение на други зони в централна и източна Европа. Подобни зони вече тлеят, особено на Балканите. Балканите винаги са били удобна зона, в която външни интереси могат да влизат с цел дестабилизация и постигане на техни собствени геополитически цели", изказа мнението си той.

Oще по темата
Политологът подчерта, че Балканите не са единствената зона в това отношение и посочи драматичните събития в Южен Кавказ и Нагорни Карабах. Според него опасностите не са отминали. Те не са на дневен ред, но те продължават да съществуват, отбеляза той.

"Поляризацията отново на два лагера на глобалните сили в настоящата ситуация води до "подпалване" на геополитическите периферии между тези два лагера".

По думите му, кризата в Близкия изток, както и всички други кризи по тази геополитическа периферия, могат да генерират големи миграционни потоци, а Европа е уязвима. Европа е под заплахата от миграционен натиск, което е ключов проблем на сигурността за България и за континента като цяло, предупреди доц. Минчев.

"Основните цели на западните политически лидери с посещенията в Израел и региона са насочени към създаване на предпоставки за преодоляване на кризата, управление на кризата и неразрешаване на кризата да се разширява във все по-мащабен конфликт в Близкия изток, което определени сили в региона, а и не само в региона, биха искали да направят - да доведат конфликта до максимално разрастване, като по този начин поставят под въпрос геополитическите баланси, установени от дълго време в региона", коментира той.

Политологът направи връзка между случващото се и алтернативния проект на китайския "Един пояс, един път", който трябва да тръгне от Индия, да мине през Близкия изток, включително Израел, да достигне до бреговете на Европа и така да изгради алтернативен коридор, в който е включена и Индия. По думите му този коридор се разглежда и от Запада като възможност за балансиране на търговската и стратегическа експанзия на Китай и на политически групировки и сили, свързани с Китай. Според него случващото се в Близкия изток има и последствието да осуети създаването на такъв коридор. Ключовият проблем на взаимоотношенията между Саудитска Арабия и Израел - отношения, които трябваше на практика да бъдат изгладени, днес този процес е изправен пред много сериозни предизвикателства, защото арабската солидарност се включва тогава, когато има голям конфликт между Ираел и фактори на палестинското население в региона, коментира доц. Минчев.

Той е категоричен, че от всичко това преди всичко интерес има Иран.

"За тях усилването на сътрудничеството между Саудитска Арабия и Израел с вектор на Запад е предизвикателство, защото е насочено срещу експанзията на иранското геополитическо влияние в региона".

Според него най-голямата заплаха за регионалната криза е нейното разширяване - да се отворят нови фронтове и така да се постави под въпрос основната позиция на Израел в региона и да се променят геополитическите баланси през региона в глобален план.

По думите му Русия се опитва да балансира между регионалните фактори. Страната поддържа относително добри отношения с Израел, в същото време е традиционно политическа сила-гарант на арабските интереси в региона, коментира Огнян Минчев.

"Русия е ключов партньор на Иран в региона. В тази криза не заема категорична позиция, въпреки че тя по скоро е наклонена към позициите на Иран и радикалните арабските ислямски фактори в региона".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

156

Руската агресия

преди 6 месеца

Ще разшири единствено определени участъци от тялото на автора.

155

Анонимен

преди 6 месеца

То и с вируса така стана...... Всеки две години нова мода ...

154

Бурета без обръчи

преди 6 месеца

Тоя меур е частично прав... засега, нооо... досега всички войни на евреите с арабите бяха скоротечни и краткотрайни,тоест с относително малък разход на ресурси.. Сега обаче се очевтава дълъг конфликт и на Израел им предстои емпирична проверка как ще устискат с ресурси на дълъг конфликт? Несъмнено в това буре без обръчи САЩ ще наливат ресурси,а може да се наложи да наливат в Косово,Западна Африка... В един момент ще трябва да избират между Израел и Украйна, а ако Китай обкръжи Тайван?

fallback