Снимка: архив, БГНЕС

Руското външно министерство заяви, че осъжда израелските удари по двете основни летища в Сирия, предаде Франс прес.

Според руското ведомство ударите са "сериозно посегателство върху суверенитета" на Сирия и "нормите на международното право".

Още по темата
Москва смята, че подобни действия "могат да има изключително опасни последици" в контекста на конфликта между Израел и "Хамас", "тъй като могат да провокират военна ескалация в региона", се казва в изявление на руското външно министерство.

По-рано вчера сирийската държавна осведомителна агенция САНА съобщи, че летищата на Дамаск и най-големия по население град в Сирия Алепо са били извадени от строя при израелски въздушни удари, предаде Ройтерс.

Преди това държавната телевизия на Сирия съобщи за атаките, без да даде подробности. Сирийската противовъздушна отбрана се е задействала в отговор на нападенията.

Израел до момента не е коментирал тези съобщения. Той обаче нанесе стотици въздушни удари в Сирия след началото на гражданската война в съседната държава през 2011 г.

Израел от години нанася удари по свързани според него с Иран цели в Сирия, включително по летищата на Алепо и Дамаск, отбелязва Ройтерс.

Според цитирани от Ройтерс източници атаките срещу летищата имат за цел да нарушат ирански канали за доставки в Сирия, където иранското влияние се засили след избухването на сирийския граждански конфликт. Иран наред с Русия е основен съюзник на сирийския президент Башар Асад.

Вчерашните атаки бяха извършени ден преди посещение на иранския министър на външните работи Хосейн Амир Абдолахиан в Сирия, допълва Ройтерс.
(БТА, Божидар Захариев)


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase