Снимка: БГНЕС

Напрежение избухна в най-малко пет страни, в които руснаците избягаха, след като президентът Владимир Путин започна пълномащабно нахлуване в Украйна на 24 февруари 2022 г.

От началото на войната приблизително един милион руснаци са се преместили в чужбина. Стотици хиляди са избягали от страната, след като Путин обяви частична мобилизация на населението, което се предполага, че е засегнало 300 000 резервисти и бивш военен персонал с "определени военни специалности и подходящ опит".

Те напуснаха страната и на фона на съобщенията, че онези, които не отговарят на изискванията да бъдат призовани, включително студенти, възрастни хора и хора със заболявания и наранявания, са получили призовки да се бият в Украйна.

Армения

Конфликтът ескалира миналия месец в района на Нагорни Карабах, който е международно признат като част от Азербайджан, но е населен предимно с етнически арменци. Регионът е бил управляван от непризнатата република Нагорни Карабах, известна още като Република Арцах от арменците.

След светкавичната офанзива на Азербайджан на 19 септември сепаратистките власти обявиха, че етническият арменски анклав ще се разпусне на 1 януари 2024 г., което предизвика масово изселване от Нагорни Карабах към Армения. Десетки хиляди жители напуснаха спорната територия, страхувайки се от преследване.

Мащабни конфликти избухнаха между двете страни през 90-те години на миналия век след падането на Съветския съюз и напрежението остана високо въпреки сключеното с посредничеството на Русия примирие през 2020 г.

След конфликта протестиращи излязоха по улиците в Ереван, Армения, с искане за оставката на премиера Никол Пашинян заради очевидния провал на правителството да защити етническите арменци в региона.

Сърбия

Напрежението ескалира наскоро заради Косово без излаз на море, което е заобиколено от Сърбия, Северна Македония, Албания и Черна гора. Косово обяви независимост от Сърбия през 2008 г.

На 28 септември министърът на вътрешните работи на Косово обвини Сърбия в пряка намеса в конфликти и проучи възможността руска намеса в престрелка между сръбските бунтовници и косовската полиция, предаде Асошиейтед прес.

Анализаторите изразиха опасения, че напрежението между Сърбия и Косово може да ескалира във въоръжен конфликт.

"Разрешаването на спора между Косово и Сърбия вече не е само политически въпрос, а сериозен въпрос за сигурността за региона и за Европа", пишат Енджелуше Морина и Майда Руге, старши политически сътрудници в Европейския съвет за външни отношения (ECFR) миналия месец.

Казахстан

Министърът на вътрешните работи на Казахстан каза в изявление през октомври 2022 г., че повече от 200 000 руснаци са дошли в съседната централноазиатска държава, откакто указът за мобилизация на Путин беше обявен само дни по-рано.

Според казахстанската служба на Радио Свободна Европа/Радио Свобода отношенията между Казахстан и Киргизстан напоследък са се обтегнали заради вода.

Казахстан зависи от Киргизстан за водни ресурси и Киргизстан през 2005 г. прекъсна доставките за Казахстан по време на политическа криза и отново изнудва съседа си миналата година, като заплаши да прекъсне водоснабдяването.

Грузия

Масови протести и ожесточени сблъсъци избухнаха в грузинската столица Тбилиси през март срещу предложения закон за чуждестранните агенти, който впоследствие беше отменен. Критиците се опасяваха, че законът ще подкопае амбициите на страната за евроатлантическа интеграция.

Управляващата партия в страната, партията "Грузинска мечта", заяви в изявление, че вижда "как законодателството е предизвикало известен смут".

Критиците казаха, че той е моделиран по подобни закони, приети в Русия и други постсъветски държави, и за които опозиционните групи се страхуваха, че ще подкопаят усилията на страната да се присъедини към Европейския съюз и НАТО.

Израел

Потвърдени са над 1100 убити и хиляди ма ранени, включително цивилни, след изненадващите атаки срещу Израел, извършени от Хамас от ивицата Газа от събота, и при израелските въздушни удари срещу Газа.

В неделя Израел официално обяви война и призова за предприемане на "значителни военни стъпки" за отмъщение срещу Хамас.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че Русия е "изключително загрижена" от "спиралата на насилие" в Израел и каза, че страната не разполага с информация за руски жертви в резултат на атаките.

Според Re: Русия около 90 000 руснаци са се установили в Израел от началото на войната в Украйна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase