Снимка: БГНЕС

Павел Пригожин, синът на Евгений Пригожин, пое ръководството на групата "Вагнер" и е ангажиран в преговори с Москва относно връщането на нейните бойци в конфликта в Украйна, според доклади от групи, свързани с милицията на "Вагнер", публикувани от Института за изследване на войната (ИИВ).

ИИВ съобщи, че 25-годишният Павел Пригожин преговаря с Руската национална гвардия относно бъдещето на частната военна компания, създадена от баща му.

Основните бойни части на "Вагнер" в момента са разпръснати в няколко страни, включително Беларус, Централноафриканската република, Либия и Мали, като нейните бойци се изтеглиха от Украйна по-рано тази година. След смъртта на Евгений Пригожин в самолетна катастрофа през август, два месеца след неуспешния му опит за бунт, насочен към отстраняване на висшето военно ръководство във войната в Украйна, групата е лишена от ясна лидерска фигура.

Групи, подкрепящи "Вагнер", разпространиха онлайн завещание от март тази година, в което се посочва, че Павел наследява активите и милицията на групата. Автентичността на този документ обаче остава непроверена.

Съобщеното за появата на Павел Пригожин като нов лидер на групата следва негативните реакции от някои бойци към неотдавнашната явна подкрепа на Владимир Путин за един от нейните бивши висши командири. Путин възложи на Андрей Трошев, известен с позивната си „Седой“ или „сивата коса“, да наблюдава бойците-доброволци в Украйна, а Кремъл обяви, че сега той работи в руското министерство на отбраната.

Според ИИВ тези предполагаеми събития, включващи Павел Пригожин, предполагат, че „някои служители на Вагнер са заинтересовани да се присъединят към свързана с Пригожин алтернатива на Трошев, дори ако тази алтернатива не е независим субект.“

Източникът, цитиран от ИИВ, твърди, че Павел Пригожин не е действал самостоятелно и е бил под влиянието на Михаил Ватанин, ръководител на службата за сигурност на "Вагнер".

От бойците на "Вагнер" няма да се изисква да подписват договори с руското министерство на отбраната и групата наемници ще запази името, символите, идеологията и командирите си под ръководството на Павел Пригожин, според ИИВ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase