Снимка БГНЕС, архив

"Победата ще бъде наша. И ще има още нови региони в Русия".

Това написа в профила си в Телеграм бившият руски президент Дмитрий Медведев. Повод за поста му е годишнината от провеждането на т. нар. референдуми сред жителите на Донецк и Луганск, който той определя като възстановяване на историческата справедливост и на единството на руския народ.

"Специалната военна операция ще продължи до пълното унищожаване на нацисткия режим в Киев и освобождаването на изконните руски територии от врага", написа още Медведев.

Русия използва термина "нови региони", за да обозначава украинските области Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска, които Москва твърди, че анексира миналия септември. Президентът Владимир Путин се обърна към нацията по-рано, за да отбележи годишнината от анексиите, като ги нарече исторически избор на хората, живеещи там, да се обединят отново с „Отечеството“.

Медведев, някога смятан за либерален реформатор, оттогава се превърна в един от „ястребите“ на Москва в подкрепа на офанзивата в Украйна и често заклеймява Запада в подстрекателски публикации в социалните медии.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase