Снимка БГНЕС, архив

Изразявам своята благодарност и подкрепа към Негово светейшество българския Патриарх Неофит, за това че с мъдрото си решение върна миряните в Руската църква и свали катинарите, които я държаха под ключ последните дни. Това послание изпрати народният представител от ДПС Делян Пеевски.

По-рано той потвърди подкрепата и готовността държавата да обезпечи дейността на храма “Св. Николай Мирликийски” и настоя храмът да отвори отново вратите си за вярващите. Това се съобщава на сайта на ДПС.

Българският патриарх Неофит назначи свещеници от София, които ще поемат обгрижването на Руската църква в София и ще извършват богослужение в храма. Това се казва в съобщение до медиите от Светия Синод.
Софийската Света митрополия гарантира, че никаква част от имуществото на църквата няма да бъде погубена или увредена. Както и досега вярващите ще могат да се поклонят пред мощите на Свети Серафим Софийски и да измолват неговата благодатна помощ и подкрепа.

Още по темата

Действието на Негово Светейшество е продиктувано от грижа за вярващите, запазване на добрия ред в църквата и следва да бъде разбирано само в неговия духовен аспект. С него не се засягат вещни или други права на когото и да било, каквито са им гарантирани от светските закони.

Руската църква „Свети Николай Мирликийски Чудотворец“ в София затваря вратите си. Това съобщиха по- рано от Външното министерство на Русия във връзка с експулсирането от България на архимандрит Васиан и още двама служители.

На 21 септември свещениците от руската църковна мисия в София бяха извикани в имиграционната служба на България. Връчена им е молба да напуснат страната ни до 24 часа, тъй като представляват заплаха за националната сигурност. Става дума за игумена на мисията на Руската православна църква в София архимандрит Васиан, секретаря на мисията протойерей Евгений и служител на храма.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase