Снимка: БГНЕС, архив

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун е пристигнал в Русия, съпроводен от високопоставени военни, заяви говорител на южнокорейското министерство на отбраната, цитиран от Асошиейтед прес.

По-рано севернокорейска информационна агенция КЦТА разпространи кадри, на които се вижда как Ким се качва на личния си влак в столицата Пхенян, а с него отпътува и делегация от представители на управляващата партия, правителството и армията. Те ще вземат участие в Източния икономически форум във Владивосток.

Днес се очаква там да пристигне и руският президент Владимир Путин, който ще присъства на основната сесия на форума. Срещата между лидерите на Русия и Северна Корея ще се състои през следващите дни след края на руския икономически форум, съобщи Кремъл.

Говорителят южнокорейското военно ведомство заяви пред журналисти, че според южнокорейската армия рано тази сутрин влакът на Ким е влязъл в Русия, но не оповести подробности.  

Руският заместник-министър на външните работи Андрей Руденко посочи, че Сеул може да поиска информация за посещението на Ким в Русия. "Южнокорейците имат посолство в Москва. Ако искат, можем да им предоставим наличната информация", каза той, цитиран от ТАСС.

От кадрите, разпространени от КЦТА, става ясно, че севернокорейската делегация вероятно включва външния министър Чое Сон-хюи, както и висши военни, сред които маршалите от Корейската народна армия Ри Пьон-чхол и Пак Йон-чон, отбелязва АП.

Вчера на уебсайта на Кремъл бе публикувано кратко съобщение, в което се посочва, че посещението на севернокорейския лидер е по покана на президента Владимир Путин.  

Путин и Ким ще разговарят в близките дни, включително във формат "на четири очи", без да се планира пресконференция, заяви пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase