Снимка: БГНЕС

Високопоставени руски военни са били арестувани по обвинения в корупция, според съобщения в държавните медии.

Информационна агенция ТАСС съобщи в сряда, че е бил задържан генерал-майор Константин Огиенко, бивш командир на армията за ПВО със специално предназначение, която отговаря за противовъздушната отбрана на Москва.

Под домашен арест беше поставен и командирът на 4-та дивизия на ПВО на Русия генерал-майор Дмитрий Беляцки.

Информационната агенция съобщи, че се води разследване за подкуп по твърдения, че в края на юни в град Долгопрудни, Московска област, Беляцки е получил 500 000 рубли (5100 долара) от ръководителя на организацията "Надежда" от името на Огиенко.

Парите са част от схема за подкупи от 30 милиона рубли (305 000 долара), в която руските военни разпределяли земя за застрояване, включително в Долгопрудни и град Лобня, съобщи бизнес вестник Комерсант.

Бяляцки се е признал за виновен и е сключил сделка със следователите, в която е дал показания срещу Огиенко, който не е признал вината си, предаде ТАСС.

Следователите казаха, че въпреки непризнаването на Огиенко за виновен след обвинението му по част 6 на член 290 от Наказателния кодекс на Русия, "неговото участие в извършването на престъплението се потвърждава от съвкупността на събраните доказателства", предаде ТАСС.

Огиенко е служил като командващ 1-ва армия на ПВО със специално предназначение за противовъздушна и противоракетна отбрана от орден на Ленин от 2021 г. преди да бъде отстранен от поста след образуване на наказателно дело срещу него.

Срокът му е удължен до 27 ноември и ако бъде признат за виновен, може да получи до 15 години затвор.

Противовъздушната отбрана на Москва, която Огиенко ръководеше, не успя да предотврати десетки атаки с дронове, за които се смята, че са извършени от Украйна. Тези атаки са засегнали производствени предприятия и високи сгради, включително държавни министерства.

Имаше и атака с дрон срещу сградата на Сената на Кремъл през май, въпреки че досега няма съобщения за връзка между тези недостатъци на противовъздушната отбрана и ареста на Огиенко.

Друг виден руски генерал, Сергей Суровикин, бивш командир на силите на Москва в Украйна, изглежда се появи отново в понеделник, след като изчезна от публичното пространство в продължение на седмици.

Суровикин не е бил виждан от прекратения бунт на Wagner Group на 24 юни и според съобщенията е бил задържан като част от чистка на военни служители. Доклади от юли, базирани на американското разузнаване, предполагат, че той е знаел предварително за плановете на покойния бивш шеф на Вагнер Евгений Пригожин да предприеме поход към Москва.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase