Снимка: БГНЕС

Руски политически анализатор твърди, че шефът на "Вагнер" Евгений Пригожин е все още жив, а негов двойник е загинал в самолетната катастрофа миналата седмица.

Д-р Валери Соловей, бивш професор в Московския институт по международни отношения, твърди, че Пригожин е избегнал опита за убийство, нареден от президента Путин, и сега крои своето отмъщение.

"Първо, самолетът, с който Евгений Пригожин трябваше да лети, беше свален от руска система за противовъздушна отбрана", каза д-р Соловей, цитиран от Independent. "На борда не е имало експлозия. Беше свален отвън."

Тайната операция за извършване на този удар "е разработена в Съвета за сигурност (на Русия) и е поръчана лично от руския президент", твърди той.

"Самият Пригожин не е бил на борда. Вместо него летеше неговият двойник. Между другото, Владимир Путин прекрасно осъзнава това. Шефът на Вагнер е жив, здрав и на свобода", допълни професорът и настоя, че Пригожин "се готви за отмъщение".

"Той възнамерява да отмъсти на хора, които искаха да го унищожат и унищожиха близки до него", казва Соловей.

Базираният в Москва политически анализатор също твърди, че Пригожин има достъп до £1,6 милиарда в биткойни, които ще използва, за да отмъсти.

Д-р Соловей, който отдавна твърди, че има информация от Кремъл и често твърди, че Путин е сериозно болен, а също така използва двойници, за да прикрие състоянието си, се заканва, че ще разкрие местоположението на Пригожин следващия месец, но настоява, че той не се намира в Африка, където е разположена частната армия "Вагнер".

Той твърди, че Пригожин има за цел да се покаже до края на тази година, но така и не представя доказателства за твърденията си.

Теорията на д-р Соловей следва потвърждението от Руския следствен комитет, че Пригожин е загинал при самолетна катастрофа край Москва миналата седмица.

Комитетът каза в изявление в неделя, че след съдебно-медицински тест всичките 10 тела, открити на мястото на катастрофата, са идентифицирани и тяхната самоличност "съответства на манифеста".

Руските власти за гражданска авиация миналата седмица казаха, че Пригожин, заедно с някои от неговите висши лейтенанти, са били в списъка на хората на борда на самолета, който се разби в сряда.

Частният самолет на Пригожин падна северозападно от Москва, убивайки всички на борда. Видеозаписи показват отломки, падащи от небето над Куженкино в Русия, като се появяват снимки на останките. Неговата дясна ръка Дмитрий Уткин също е бил на борда на самолета Embraer Legacy 600, както и петима други пътници и трима членове на екипажа.

Смъртта му дойде точно два месеца след като Пригожин организира краткотраен въоръжен бунт срещу военното ръководство на Русия, което представлява най-голямото предизвикателство за авторитета на президента Путин в неговото 23-годишно управление.

Кремъл отрече спекулациите, че е виновен за катастрофата, и каза, че "умишлено сваляне" е сред възможните причини за самолетната катастрофа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase