Снимка: Twitter

Евгений Пригожин беше приветстван като "втория Нелсън Мандела" от групата наемници, която той основа, когато беше погребан в Санкт Петербург.

"Сбогуването с Евгений Викторович се проведе в затворен формат. Тези, които желаят да се сбогуват, могат да посетят гробището Пороховское", написа групата "Вагнер" в кратка публикация в Telegram, придружена със снимка на 62-годишния Пригожин, чиято смърт в самолетна катастрофа миналата седмица дойде точно два месеца след неуспешния му бунт срещу президента Путин.

Групата отдаде почит, като пусна снимки на Пригожин в риза и дънки, позирайки за селфита "с благодарни хора от Африка, където някои го нарекоха "вторият Нелсън Мандела", според публикация.

Смята се, че изображенията са направени в Банги, столицата на Централноафриканската република (ЦАР), където "Вагнер" изгради най-мащабната си и доходоносна операция, докато укрепваше военния режим на президента Туадера.

Дмитрий Сити, високопоставен представител на "Вагнер" в страната, който е санкциониран от Обединеното кралство, ЕС и САЩ за връзките си с Пригожин, се появява на едно от изображенията.

Пригожин прекарва дните преди смъртта си на 23 август, пътувайки до ЦАР и Мали – най-големите клиенти на "Вагнер" – в опит да укрепи връзките си, знаейки, че Кремъл е започнал "операция по изместване", за да присвои договорите му. Според източници Путин лично се е свързал с Туадера, за да му каже да не приема обажданията на Пригожин.

Пригожин се появи в кулоарите на срещата на върха на африканските лидери в Санкт Петербург миналия месец. Това беще първата поява на лидера на Вагнер след неуспешния му бунт срещу Путин през юни. Той беше заснет да се ръкува със сътрудник на Туадера, но не беше видян със самия президент.

В часовете преди погребението Дмитрий Песков, говорителят на Кремъл, каза пред репортери, че "не е предвидено присъствието на президента" на церемонията. MSK1.RU, руска новинарска агенция, цитира служители на гробището, които казват, че желанието на семейството е било частно погребение.

Пригожин беше един от десетте души, загинали, когато неговият частен самолет Embraer Legacy 600 се разби северно от Москва миналата седмица, включително Дмитрий Уткин и Валери Чекалов, шефовете на Вагнер.

Чекалов, ръководителят на логистиката, беше първият погребан и десетки наемници и служители от империята на Пригожин се присъединиха към роднини на друго гробище в Санкт Петербург, бившата руска имперска столица, за погребението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase