Снимка: БГНЕС

Двама руски войници бяха вкарани в затвора заради отказ да се върнат на фронтовата линия в Украйна, съобщи Министерството на отбраната на Обединеното кралство (МО).

В актуална информация от разузнаването, публикувана в Twitter, министерството каза, че двамата руски войници са били осъдени да излежат най-малко две години в наказателна колония от военен съд защото са отказали да се подчинят на заповеди да се върнат на фронта в Украйна.

Това се случва, след като руската независима медия "Медиазона" съобщи, че Русия осъжда близо 100 войници седмично за отказ да се бият.

Министерството на отбраната прогнозира, че "ще има приблизително 5200 присъди годишно за отказ да се бият", ако тенденцията продължи. Високият процент присъди демонстрира "лошия морал" и "нежеланието" руснаците да се бият в армията си, на мнение са от британското МО.

"Отказът да се бият вероятно отразява липсата на обучение, мотивация и силни стресови ситуации, пред които са изправени руските сили по цялата украинска фронтова линия", допълват от там.

Министерството на отбраната обаче казва, че е вероятно Русия да смекчи загубите, като "изпраща маса от лошо обучени войници на фронтовата линия".

"След частичната мобилизация на Русия през септември 2022 г. Русия адаптира подхода си към войната, като използва чиста маса за настъпателни и отбранителни операции", твърдят от МО.

През септември 2022 г. руският президент Владимир Путин обяви частична мобилизация на 300 000 военни резервисти за войната в Украйна. Призивът накара стотици хиляди мъже да избягат от страната. Изходящите полети бяха пълни и съседните страни получиха голям приток.

Скоро след това Путин затегна наказанията за дезертьорство и отказ да от влизане в армията, правейки престъпленията наказуеми с до 10 години затвор или 15 години за доброволно предаване на вражеските сили.

Но нарушителите за първи път могат да бъдат освободени от наказателна отговорност, "ако са взели мерки за освобождаването си, върнали са се в поделението или на службата си и не са извършили други престъпления, докато са били в плен", според новия закон.

В рамките на седмици след увеличаването на броя на руските военни, началниците от отбраната на Обединеното кралство заключиха, че много от новомобилизираните войници са били зле оборудвани, вероятно с оръжия в "едва годно за използване" състояние.

По-рано тази година Министерството на отбраната предположи, че руските войски използват лопати за ръкопашен бой в Украйна поради недостиг на боеприпаси.

При последното развитие на войната на Путин в Украйна най-малко четири от руските военнотранспортни самолети бяха повредени, след като Украйна предприе най-голямата си атака с дрон на руска земя от началото на инвазията.

Транспортният самолет Ил-76 беше повреден, след като дронове удариха летище в западната Псковска област, разположена на 660 км северно от украинската граница и близо до границите на Естония и Латвия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase