Снимка БГНЕС, архив
fallback

Украинският президент Володимир Зеленски и турският външен министър Хакан Фидан обсъдиха в петък черноморския зърнен коридор, предаде Ройтерс.

"Бяха обсъдени много важни въпроси. Формулата за мир. Подготовката за Световната среща на върха за мир (предложена от Зеленски по време на последната среща на Г-20 в Индонезия). Рисковете, породени от руската блокада на зърнения коридор в Черно море", написа Зеленски в Telegram.

"Нашият министър Хакан Фидан беше приет в Киев от украинския президент Володимир Зеленски", посочиха и от турското външно министерство в социалната медия X, бивша Twitter.

Фидан е провел разговори и с Андрий Ермак, ръководител на канцеларията на украинския президент. Очаква се той да се срещне и с украинския си колега Дмитро Кулеба.

Oще по темата

Миналия месец Москва преустанови участието си в "зърнената сделка", като посочи, че не са спазени обещанията към нея в рамките на споразумението. Анкара заяви, че е готова да продължи да насърчава преговорите по зърнената инициатива и с двете страни - Русия и Украйна.

Турският президент Реджеп Ердоган обяви преди дни, че Фидан може скоро да посети и Русия, за да проведе разговори лице в лице.

Днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи за подготвяна среща между президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган. По-рано дипломатически източник в Турция заяви пред ТАСС, че е планирана среща между Путин и Ердоган в Сочи и като възможна дата посочи 4 септември.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

ПорЦелан

преди 9 месеца

А що му трябваше на зеленият смъркач да атакува Кримският мост един ден преди преподписването на сделката? Руснаците щяха да приказват, но щяха да подпишат, но след това стана невъзможно и даже даде повод на Русия изобщо да ги отрежат от Черно море.

18

Анонимен

преди 9 месеца

Турският президент Реджеп Ердоган запецнал преди дни, че Фидан можел скоро да посети и Русия, за да проведе разговори лице в лице. Можел скоро да не посети. Можел скоро да проведе разговори лице в лице с кого? С коридорния управител в Кремъл ли? Твърде смешни приказки от 1001 нощ.

17

Анонимен

преди 9 месеца

На ред е да обсъдят бялата магистрала. Гладна кокошка зърнен коридор сънува

fallback