Снимка БГНЕС, архив
fallback

Руският президент Владимир Путин каза днес пред участниците в срещата на върха на държавите от БРИКС, че Русия иска да сложи край на войната, разпалена според него от Запада и сателитите му в Украйна, предаде Ройтерс.

В речта си чрез видеоконферентна връзка пред лидерите на страните от групата, които се въздържат да осъдят действията на Москва в Украйна, той повтори наратива на Кремъл, че войната е била принудителен отговор на действията на Киев и Запада.

Агенцията отбелязва, че Путин е използвал срещата на върха на БРИКС, за да оправдае войната на Русия в Украйна и да изкаже похвала за групата, че се явява като противовес на глобалната доминираща роля на САЩ, предаде БТА.

"Благодарни сме на колегите ни от БРИКС, които вземат активно участие в опитите да се уреди тази ситуация и да се стигне до справедливо урегулиране с мирни средства", каза руският президент, цитиран от ТАСС.

Oще по темата
"Русия реши да подкрепи хората, които се борят за своята култура, за своите традиции, за своя език, за своето бъдеще. Действията ни в Украйна са продиктувани само от едно - да сложим край на тази война, която бе разпалена от Запада и сателитите му в Украйна срещу хората, живеещи в Донбас", добави Путин.

По думите му именно стремежът на редица западни страни да съхранят доминиращото си положение в света "доведе до тежката криза в Украйна". Руският президент напомни, че "отначало с помощта на западните страни бе извършен антиконституционен държавен преврат в тази страна, а след това срещу онези хора, които не бяха съгласни с този държавен преврат, бе разпалена война".

"Война жестока, война за изтребление - в продължение на осем години", подчерта той.

Русия многократно е казвала, че е отворена за преговори за прекратяване на 18-месечната война, но само ако те отчитат "новите реалности", създадени от руските сили, контролиращи близо една пета от територията на Украйна.

Киев настоява за възстановяване на цялата си територия и извеждане на руските войски, отбелязва Ройтерс.

Агенцията цитира думите на Путин, че Москва ще използва председателството на Русия на БРИКС през следващата година, за да засили ролята на групата в света и през октомври 2024 г. ще бъде домакин на нейна среща на върха в руския крад Казан.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

320

Анонимен

преди 8 месеца

Баси вица...на психопата от кремъл

319

Анонимен

преди 8 месеца

Защо чрез видеоконферентна връзка? Страх го е да излезе от Русия,за да не бъде арестуван като военнопрестъпник!

318

Анонимен

преди 8 месеца

То имаше война само в главите на укронацистите бандеровци

fallback