Снимка: БГНЕС
fallback

Лидерите на страните от БРИКС - Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка - се събраха днес в Йоханесбург за среща на върха, на която ще обмислят разширяването на блока, предаде Ройтерс и допълни, че някои членове се стремят да го превърнат в противовес на Запада.

Засиленото глобално напрежение, предизвикано от войната в Украйна, и нарастващото съперничество между Китай и САЩ придадоха допълнителна важност на стремежа за укрепване на блока, който на моменти страда от вътрешни разногласия и липса на последователна визия.

Тази сутрин президентът на Южна Африка Сирил Рамапоса прие на държавно посещение китайския си колега Си Цзинпин - водещ привърженик на разширяването на БРИКС - преди срещите му с другите лидери от групата по-късно през деня.

В срещата на върха участват още бразилският премиер Луиз Инасио Лула да Силва и индийският министър-председател Нарендра Моди. Руският президент Владимир Путин, срещу когото е издадена международна заповед за арест за предполагаеми военни престъпления в Украйна, не пътува до Южна Африка, а ще участва виртуално.

"Разширеният БРИКС ще представлява разнообразна група от държави с различни политически системи, които споделят общото желание за по-балансиран световен ред", заяви президентът на Южна Африка Сирил Рамапоса в обръщение преди срещите.

Решимостта на Китай да задълбочи приятелските отношения с Южна Африка няма да се промени независимо как се променя светът. Това заяви днес китайският президент Си Цзинпин в южноафриканската столица Претория.

Си е в Южна Африка на държавна визита, а също за лидерската среща, която започва днес и ще продължи до 24 август, предаде БТА.

Бразилският президент Луиз Инасио Лула да Силва каза днес, че групата БРИКС не цели да се противопоставя на други международни коалиции като Г-7, а да "организира" т. нар. Глобален юг.

"Не искаме да бъдем противовес на Г-7, Г-20 или САЩ", каза Лула в излъчено на живо видео в социалните мрежи. "Просто искаме да се организираме", допълни той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

36

Даа,

преди 8 месеца

янките все повече ще бъдат натиквани там където им е мястото!

35

Тоя със китаеца

преди 8 месеца

Дали си похапва хора от съседното племе ? Във Африка го има и това !

34

Анонимен

преди 8 месеца

бункерния фсб лалугер къде е ???

fallback