Снимка: БГНЕС

Два украински бойни дрона, насочили се към Москва, бяха свалени, съобщиха руски официални лица, което е последният случай от вълната от атаки с дронове, насочени към руската столица, предаде АФП.

Опитът за нападение идва ден след като броят на жертвите от ударите по източния украински град Покровск нарасна на девет.

"Беше регистриран опит на два бойни дрона да налетят към града. И двата бяха свалени от противовъздушната отбрана", заяви кметът на Москва Сергей Собянин в Телеграм.

По думите му единият дрон е свален в района на Домодедово в южните покрайнини на града, а вторият - в района на Минската магистрала, западно от столицата.

Той заяви, че службите за спешна помощ са на място.

Руското министерство на отбраната заяви, че Украйна е направила опит за атака с помощта на безпилотни летателни апарати.

"Противовъздушната отбрана е унищожила два безпилотни летателни апарата", заяви министерството, като добави, че не се съобщава за жертви или щети.

Ударите са поне третата атака в близост до Москва в рамките на една седмица, като според руски официални лица украински безпилотни самолети са свалени в неделя в Подолския район в покрайнините на столицата и в понеделник - близо до Калужката област.

До поредицата атаки през последните месеци руската столица не е била обект на нападения по време на конфликта в Украйна, който започна преди повече от година.

На 30 юли украинският президент Володимир Зеленски предупреди, че "войната" идва в Русия, като мишени ще станат "символичните центрове и военни бази" на страната.

Неотдавна офис блок в главния бизнес район на столицата беше ударен два пъти в рамките на няколко дни от отломки от свален дрон.

Свалянето на дроновете в близост до Домодедово в Москва и магистралата за Минск става ден след като Русия обяви, че е извършила ракетно нападение, което според нея е било насочено срещу команден пункт на украинската армия в източния град Покровск.

Двете ракети - изстреляни в разстояние на 40 минути - са нанесли щети на жилищни сгради, хотел, сафари, магазини и административни сгради.

Най-малко девет души са загинали при нападението, а 82-ма са били ранени, включително две деца, заяви Зеленски във вторник.

Твърдението на Русия, че целта е бил команден пункт, е "абсолютна лъжа", заяви пред АФП говорителят на оперативното командване на Източна Украйна Сергей Черевати.

Покровск се намира само на 40 км от източната фронтова линия, където Москва твърди, че печели позиции и отблъсква украинските атаки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase