Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Въпреки ограничаването на доставките от Русия и унищожаването на ключова инфраструктура като тръбопроводите "Северен поток" 1 и 2, през 2022 г.  в Европа нямаше недостиг на природен газ, макар цените да достигнаха изключително високи нива. Започнаха проекти за строителство на терминали за газ, а нивата на газохранилищата в момента дават голямо ниво на спокойствие за следващата зима, стига едновремено да не настъпи силно застудяване в целия континент, пълно спиране на количествата от Русия и затягане на предлагането на световния пазар. Това коментира Кирил Темелков, зам.-председател на Българска газова асоциация, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Основната заплаха е не от прекъсване на доставките и невъзможност да се достави газ в Европа, а от повишаване на цените, които са сравнително стабилни от началото на годината. Такова поскъпване може да е краткосрочно, но в бъдеще цените на спотовите пазари ще бъдат силно волатилни, като ефектът от това може да бъде смекчен, ако повече потребители и търговци се насочат към дългосрочни договори, каза Темелков.

На България не се наложи да увеличава газовата си входяща инфраструктура, освен да се ускори пускането в експлоатация на газовата връзка с Гърция IGB.

"Oчакваме Александруполис да влезе в експлоатация до края на годината - надявам се и капацитетите да са достатъчни, така че количествата през него да могат да идват и към България. Има и доста допълнителни инициативи за LNG терминали, включително в Албания; има още дав-три проекта в Гърция за частни терминали, които също на доста добро ниво на развитие. Очаква се по отношение на LNG терминали в следващите две-три години да бъдем презадоволени откъм капацитет. Очакванията са и световното производство на LNG да се покачи значително и перспективата за газа като стабилно гориво в следващите години е много добра."

Основната заплаха е не от прекъсване на доставките и невъзможност да се достави газ в Европа, а от повишаване на цените, които са сравнително стабилни от началото на годината. Такова поскъпване може да е краткосрочно, но в бъдеще цените на спотовите пазари ще бъдат силно волатилни, като ефектът от това може да бъде смекчен, ако повече потребители и търговци се насочат към дългосрочни договори, каза Темелков.

Температурите в Европа през зимата и търсенето на газ като източник на електричество - и съответно цените на тока - ще оказват много голямо влияние върху спотовите цени. Влиянието на цената на петрола вече не е толкова голямо в дългосрочните договори, колкото преди пет-десет години, когато ценообразуването бе обвързано с нефтените еквиваленти на борсата - в момента спотовите цени и фючърсите има по-голяма роля във формулите. Съществуването на петролната формула все пак дава известна сигурност, като ограничава прекомерното влияние на спотовите цени, каза Темелков.

Натрупването на повече фактори, които влияят на цените  - от времето в Европа до нуждата от газ на Китай - означава, че един единствен фактор сам по себе си вече не може да има толкова голям ефект, обясни Темелков, макар Русия все още да има важна роля за цените в Европа.

"Европейският пазар все още е зависим от руските доставки по отношение на формиране на цените - не защото е толкова голям делът на руските доставки в цялостното потребление, а защото изцяло без руски доставки, има малък недостиг на газ в Европа. Но дори и малък недостиг на газ вдига спотовите цени и фючърсите изключително високо, което влияе на общата ценова листа на останалите компании, защото те ползват тези ценови фактори за ценообразуването към крайните потребители."

Ефектите от общите покупки на газ от ЕС са все още неясни, като континентът трябва на първо място да осигури достатъчен общ капацитет от всички входящи точки, които да го направят независим от проблеми при някой основен доставчик, каза Темелков.

В коментар за договора между "Булгаргаз" и турската БОТАШ, Темелков предупреди, че тъй като споразумението е засекретено и няма информация за всички детайли по него, не може да се направи обобщен анализ.

 "Всеки един договор е важен в неговата цялост... Това е един от договорите, по които "Булгаргаз" си осигурява доставките. Не можем да кажем в момента дали договорът е изгоден или неизгоден, защото трябва да се разгледа в цялостното портфолио на доставките към "Булгаргаз".

Дали договорът е бил позитивен или не ще стане известно, когато дойде времето за неговата консумация, допълни Темелков.

България има много източници, от които може да си доставя газ, но докато договорът с Азербайджан е единственият дългосрочен договор, задоволяващ до 30% от потреблението в страната, спотовите цени ще имат по-силен ефект върху цените на "Булгаргаз". Газ може да се доставя от Гърция, ЦИЕ, Турция, като може да се преговаря и за увеличаване на доставките от Азербайджан по различни цени, които да не са по нефтена формула, каза Темелков.

"Размерът на дългосрочните договори в цялостното портфолио на "Булгаргаз" следва да бъде по-голям; необходим е още един дългосрочен договор за 30% потребление", каза Темелков и добави, че винаги трябва да има гаранции, че дори и при проблеми в довеждащата инфрастуктура през различни държави, доставките ще могат да бъдат направени.

Целия разговор може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase