Снимка БГНЕС, архив

Русия трябва да спре да използва храната като оръжие, да спре жестоките си действия и да разреши доставката на зърно и храни, от които зависят животите на милиони хора, каза американският посланик в Сърбия Кристофър Хил пред днешния брой на вестник "Политика".

Той заявява, че Русия унищожава украинския износ на храни за сметка на нуждите на хората по света, пише БГНЕС.

Според него Русия се е оттеглила от Черноморската зърнена сделка в момент, когато светът е изправен пред голяма продоволствена несигурност.

„Но това не ѝ е достатъчно, тя е унищожила физически силозите за зърно и друга инфраструктура на украинските пристанища, от които се изнася зърно“, каза той.

Още по темата

Хил посочи, че докладът за глобалната хранителна криза за 2023 г. изчислява, че 258 милиона души са засегнати от остра продоволствена несигурност и се нуждаят от спешна помощ, въпреки че Русия твърди обратното - че повече от половината хранителни продукти и две трети от пшеницата са обхванати от споразумение.

„Именно затова външният министър на Кения нарече излизането на Русия от споразумението "нож в гърба", добави Хил.

„Докато от една страна Русия блокира доставките от Украйна, в същото време тя свободно продава рекордни количества от своето зърно, а ООН улесни износа на храни от Русия в сътрудничество с частния сектор, както и със САЩ, ЕС и Обединеното кралство, за да смекчи евентуални обвинения, и нашите страни публикуваха насоки за освобождаване на руския износ на храни и торове от санкции“, обясни Хил.

Американският дипломат напомни, че САЩ не са наложили санкции върху износа на руска селскостопанска продукция заради ангажимента към глобалната продоволствена сигурност.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase