Снимка: БГНЕС

Европейският съюз определи като "неприемлива" днешната присъда на руския опозиционер Алексей Навални от още 19 години затвор, предаде "Франс прес". ЕС нарече присъдата политически мотивирана и за пореден път призовава за незабавното и безусловно освобождаване на Навални.

В края на "режисиран процес това произволно осъждане е отговор на неговата смелост да критикува режима в Кремъл", написа председателят на Европейския съвет Шарл Мишел в "Екс" (бивш "Туитър"). "ЕС осъжда най-категорично (...) неговия арест, процеса срещу него и осъждането му по политически причини", добави ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел в прессъобщението си, цитирано от АФП.

ТАСС цитира съдията по делото Андрей Суворов, че Навални е осъден на лишаване от свобода за срок от 19 години, които да изтърпи в колония със специален режим“, предаде БТА.

Осъденият е признат за виновен за създаване на екстремистка общност и участие в нея, както и за финансиране на екстремистка дейност, организиране на екстремистка общност, публични призиви за екстремистка дейност и въвличане на непълнолетни в действия, опасни за живота им.

Държавният обвинител беше поискал Навални да бъде осъден на 20 години затвор, добавя ТАСС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase