Снимка БГНЕС, архив

Президентът Реджеп Тайип Ердоган заяви, че все още се надява руският лидер Владимир Путин да посети Турция през август, тъй като Анкара работи за възстановяване на сделката, която позволява на Украйна да изнася зърно през Черно море.

"Все още няма точна дата, но моят външен министър и ръководителят на разузнаването водят разговори", заяви Ердоган след петъчната молитва в истанбулска джамия, пише БГНЕС.

"Смятам, че това посещение ще се състои през август", добави той.

Турция беше ключов играч във вече провалената сделка, която позволяваше безопасното преминаване на украински зърнени доставки през Черно море.

Споразумението, постигнато с посредничеството на Анкара и ООН през юли 2022 г., приключи миналия месец, след като Москва отказа да го поднови.

Още по темата
На 2 август Ердоган призова Путин в телефонен разговор да не ескалира допълнително напрежението, след като Москва удари съоръжения, жизненоважни за доставките на зърно от Украйна.

Турският президент заяви, че е на едно мнение с Русия относно необходимостта от износ на зърно за по-слабо развитите африкански държави.

"Ще превърнем зърното от Черно море в брашно и ще го транспортираме до бедните, по-слабо развити африкански страни", каза той.

Миналия месец по време на съвместна пресконференция с украинския президент Володимир Зеленски Ердоган обяви, че Путин ще посети Турция през август.

Но Москва се подразни, когато Зеленски се върна от Истанбул с петима висши командири от полк "Азов", които трябваше да останат в Турция до края на конфликта по силата на споразумение за размяна на пленници с Москва.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви тогава, че това е "пряко нарушение" на споразумението с Турция.

Членът на НАТО Турция успя да поддържа приятелски връзки както с Русия, така и с Украйна по време на войната.

Анкара избягваше западните санкции, наложени на Русия, но доставяше оръжия на Украйна, включително небезизвестния дрон "Байрактар", който помоогна на украинските войски да отблъсна първоначалната руска офанзива. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase