Снимка: БГНЕС

Русия ще трябва да използва ядрено оръжие, ако Украйна освободи окупираните територии, заяви Дмитрий Медведев, заместник-председател на руския Съвет за сигурност, съобщи "Киев Индпендънт".

"Ако си представим, че офанзивата на подкрепяните от НАТО украинци е успешна и те завземат част от нашата територия, ще се наложи да използваме ядрено оръжие въз основа на президентския указ, издаден на 2 юни 2020 г.", каза Медведев, който е и бивш президент на Русия, по повод на потенциалното освобождаване на незаконно анексираните от Русия украински територии. "Няма да имаме друг избор."

На 30 септември миналата година руският диктатор Владимир Путин обяви, че Русия ще анексира четири украински области - Запорожие, Донецк, Луганск и Херсон - след като в окупираните части на тези региони бяха проведени фиктивни референдуми.

Медведев също така поздрави страната си с Деня на военноморския флот, като спомена руския безпилотен подводен апарат с ядрен двигател "Посейдон". Смята се, че подводният дрон може да носи 100-мегатонна ядрена бойна глава.

Медведев, близък съюзник на Путин, доскоро беше възприеман като по-либерален представител на Кремъл, но по време на пълномащабната инвазия в Украйна се превърна в един от най-изявените руски ястреби.

Той редовно заплашва Украйна и НАТО с ядрена атака, но се превърна в обект на подигравки заради гръмките си изказвания.

През януари Медведев заяви, че евентуално поражение на Русия във войната срещу Украйна "може да предизвика ядрена война", като добави, че "ядрените сили никога не са губили големи конфликти, от които зависи съдбата им".

През май той подчерта, че като изпраща оръжия и обучава украински войници, НАТО "увеличава вероятността от пряк и открит конфликт между с Русия". /БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase