Снимка: архив, БГНЕС

С действията си Западът създава екзистенциална заплаха за Русия, която ще се защитава с всички налични средства,  заяви руският министър на външните работи Сергей Лавров в интервю за "Лента.ру".

Още по темата
"След началото на специалната военна операция САЩ и другите страни от НАТО и ЕС рязко засилиха хибридната война срещу Русия, която започнаха още през 2014 г. Агресивните стъпки на недружелюбните държави представляват екзистенциална заплаха за Русия. В това няма никакво съмнение. Ще трябва да отстояваме правото си на свободно и суверенно развитие с всички налични средства", подчерта руският външен министър.

Самият факт на появата на изтребители F-16, способни да носят ядрено оръжие, в Украйна ще бъде възприет от Русия като заплаха от страна на Запада в ядрената сфера, каза още Лавров в интервюто, предаде ТАСС.

"Пример за изключително опасно развитие на събитията са плановете на САЩ да прехвърлят изтребители F-16 на киевския режим. Уведомихме ядрените държави САЩ, Великобритания и Франция, че Русия не може да игнорира способността на тези самолети да носят ядрено оръжие. Никакви уверения няма да помогнат тук. В хода на бойните действия нашите военни няма да проверяват дали всеки конкретен самолет от този тип е оборудван за пренасяне на ядрени оръжия или не. Самият факт, че украинските въоръжени сили разполагат с такива системи, ще бъде разглеждан от нас като заплаха от страна на Запада в ядрената сфера", подчерта Лавров.

Руският външен министър също така опроверга появила се информация, че е възможно преговори за уреждане на ситуацията в Украйна да се проведат през юли.
(БТА, Пламен Йотински)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase