Снимка: архив, БГНЕС

Заместник-командващият руските войски в Украйна генерал Сергей Суровикин "в момента си почива", заяви депутат от управляващата партия, предаде Ройтерс.

Още по темата
Андрей Картаполов, който е ръководител на комисията по отбрана към руската Държавна дума, разпространи в социалните мрежи видео, в което казва: "Суровикин в момента си почива. Не е на разположение засега".

По време на метежа на "Вагнер" Суровикин, наричан от руските медии наричат "генерал Армагедон" заради агресивната му тактика в сирийския конфликт, разпространи видео, в което призовава наемниците да преустановят действията си. Това беше последната му поява в публичното пространство.

Твърди се, че Суровикин поддържа добри отношения с военната компания на Евгений Пригожин, който от своя страна често хвали генерала и сипе обиди по адрес на военния министър Сергей Шойгу и началника на генералния щаб на руските въоръжени сили генерал Валерий Герасимов заради развитието на военните действия в Украйна.

В. "Ню Йорк таймс" писа, че по данни на американското разузнаване Суровикин предварително е знаел за бунта и руските власти проверяват дали е бил съучастник на метежниците.

Някои руски и международни медии миналия месец разпространиха информацията, че генералът е бил арестуван, но засега няма официално потвърждение, а Кремъл отказа да отговаря на въпроси по темата.

(БТА, Николай Велев)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase