Снимка: БГНЕС
fallback

5 август 2022 г. беше ден като много други в Украйна. Първите лъчи светлина разкриха опустошението от нощта на руски бомбардировки. Руските атаки срещу жилищен квартал на Николаев тази сутрин донесоха "значителни разрушения", каза по това време губернаторът на региона, ранявайки най-малко 10 души.

В същия ден в Москва, бюрократите в кабинета на президента Владимир Путин, бяха заети с въпрос, далеч от бруталната война в Украйна.

"Транспортната администрация получи обжалване", пише служител на Кремъл, "за необходимостта от инсталиране на фитнес оборудване Hoist HD-3800 и Hoist HD-3200 вместо Abductor-Standard и Abductor-Technogym в спортно-здравния вагон № 021- 78630."

Наскоро изтекли документи предполагат, че "спортно-здравният вагон" се използва не от някой друг, а от самия Путин.

Изключително малко се знае за личния живот на Путин. Неговият публичен имидж е внимателно поддържан, както стана ясно в дните след краткотрайния бунт на Евгений Пригожин. Но набор от документи и снимки, получени ексклузивно от базираната в Лондон група за руски разследвания Dossier Center и споделени със CNN, Süddeutsche Zeitung и германската обществена телевизия NDR и WDR, разкриват подробности за това, което Кремъл скрива от обществения поглед и степента до която е стигнала параноята на Путин.

Dossier Center е подкрепян от Михаил Ходорковски, бивш руски петролен магнат в изгнание, превърнал се в критик на Кремъл.

Фактът, че Путин използва влак, е добре известен. Самият Кремъл публикува снимки на срещи, проведени на борда, в богато украсена заседателна зала. Съдържанието на другите 20 вагона на влака обаче е строго пазена държавна тайна.

Dossier Center казва, че изтеклите документи са дошли от вътрешен човек в Zircon Service, руска компания, натоварена от руските железници, държавният железопътен оператор, да оборудва вагоните, предназначени за офиса на руския президент.

Сред детайлите на влака е номерът на вагона 021-78630. Гланцова брошура, направена от самия Циркон, показва луксозна фитнес зала и спа на колела, предназначени за Путин, пише Dossier Center, цитиран от CNN.

Вагонът е завършен през 2018 г. По времето, когато са направени снимките, той е бил оборудван с произведени в Италия тежести и съпротивително оборудване Technogym – по-късно, изглежда, то е заменено с машини Hoist, произведени от базирана в САЩ компания.

През вратата, по-надолу в колата, пълен козметичен център е обзаведен с маса за масаж и всякакъв вид козметично оборудване от висок клас – включително, според изтекъл документ, радиочестотна машина, използвана за подобряване на опъването на кожата. Самата стая, сочат документи от Dossier Center, е оборудвана, за да предотврати използването на подслушващи устройства.

И накрая, облицована с плочки баня разполага с пълна турска парна баня и душ.

Сред документите, получени от Dossier Center, има писма, обвързващи оборудването на железопътните вагони, включително гимнастическия вагон, директно със служители на най-високите нива в администрацията на Путин.

Кремъл категорично отрича констатациите на Dossier Center, като каза пред CNN: "Президентът Путин не използва или притежава такива вагони."

CNN също така се свързва с Zircon Service и руските железници за коментар, но не получи отговор.

На 2 ноември 2018 г. се проведе среща за оценка на работата, която остава да бъде извършена по фитнес вагона, номер 021-78630. Протоколът от тази среща, също получен от Dossier Center, показва, че в допълнение към ръководителите на Zircon Service и руските железници, присъстваха 10 служители от Федералната служба за сигурност (FSO), организацията, натоварена със защитата на руския президент.

Десетки договори за поддръжка, някои от които изброяват номера на вагона за фитнес 021-78630, казват, че всяка работа по вагоните трябва да бъде съгласувана с FSO.

През 2020 г. високопоставен служител на Руските железници Дмитрий Пегов пише на заместник-директора на FSO Олег Климентиев, умолявайки го да преразгледа предложенията, които е изпратил за жилищни помещения, които да бъдат построени върху два железопътни вагона.

"Към днешна дата няма одобрение на нито един от вариантите от FSO, което не ни позволява да започнем процедурата за сключване на договор и да започнем строителството на вагони", пише Пегов. "Моля Ви, скъпи Олег Атеистович, да прегледате предложените концепции и да ни информирате за взетото решение."

Опитите на CNN да се свърже с Пегов и Климентиев за коментар бяха неуспешни.

Според бившия инженер и капитан от FSO, Глеб Каракулов, който избяга от страната миналата година и беше интервюиран от Dossier Center при изключителна секретност, Путин все повече се обръща към пътуването с влак като начин да избегне проследяването.

"Самолетът, щом излети, веднага пресича летателния радар", обяснява Каракулов в интервюто, записано миналия декември. "Влакът -  той се използва, за да се скрият по някакъв начин тези движения."

Каракуло казва, че за първи път е започнал да работи по влака, инсталирайки комуникационно оборудване, около 2014 г. То е започнало да се използва много по-често, според неговия разказ, през втората половина на 2021 г., когато Русия се подготвяше за пълномащабното си нахлуване в Украйна.

Според Каракулов влакът на Путин от началото на войната е прекарал доста време паркиран близо до Валдай, отдалечен руски регион между Москва и Санкт Петербург. Путин поддържа голяма резиденция в района, известен със своето буколично езеро и гори.

"Нашите служители бяха под карантина специално за този специален влак", разказва Каракулов пред Dossier Center. "От началото на войната момчетата казаха, че са заминали някъде в посока Валдай за 40 или дори 45 дни. Влакът може и да не отпътува, но хората винаги са готови."

Поверителността обаче не е пълна. Уязвимостта идва под формата на така наречените trainspotters.

"Има влак-призрак по железниците на нашата страна", пише един "трейнспотър" заедно с изображение на това, което изглежда като влака на Путин. То е публикувано на rutrain.com. "Не е в разписанията или в системите на руските железници."

Dossier Center са в състояние да идентифицират влака отчасти чрез използването на два локомотива и отчасти чрез характеристика, идентифицирана в брошурата, направена от Zircon Service. Характерен бял купол, за който медията твърди, че съдържа усъвършенствани комуникационни антени, се вижда ясно на един от вагоните.

Куполите не се появяват в обикновените руски влакове. Но те се виждат в официално видео, публикувано от Кремъл през 2019 г., в един вагон на специално нает влак на руските железници, докато Путин се возеше по новопостроения Керченски мост между континентална Русия и окупирания Крим.

Именно чрез изображението на тези куполи знаем, че влакът на Путин носи обикновените външни маркировки на руски влак. Той е бил забелязан, и фотографиран, многократно през годините от "трейнспотъри".

Опитът да разберем начина на мислене на Путин е по своята същност спекулативна работа. Най-доброто, което човек може да направи, е да се обърне към тези, които са прекарали време с него.

Сред тях е и Абас Галямов, който от години е един от авторите на речи за Путин.

"Мисля, че чувството му за политическа несигурност го накара да започне да се чувства все по-физически несигурен", казва Галямов от Израел, където живее сега. "Има много хора, които са много близки до него и които избират тази несигурност за свое собствено предимство, от него, вижте, има заплаха тук, заплаха тук, заплаха тук и тук."

"Параноята", както я описва Галямов, кара руския лидер да изгражда все повече и повече стени около себе си.

"Той губи войната, губи политиката, губи популярността си", казва Галямов. "Той получава все повече и повече врагове, извършва все повече и повече престъпления. Той чувства, че е заобиколен от врагове. И психологически той иска да се чувства защитен срещу всички тези неща."

Дистанцията, създадена от тези защити, спекулира Галямов, може да е сред най-неотложните проблеми на Путин. И по ирония на съдбата може да е причина за екстремните удобства, създадени в неговия влак.

"Той пътува много малко", каза Галямов. "Той губи връзка със страната. Хората в неговата администрация се тревожат за това. Служители в Кремъ разбират, че това е един от проблемите, които водят до спад на неговата популярност. Така че вероятно се опитват да направят нещо, за да може той да напусне резиденцията си и да пътува някъде възможно най-удобно."

Този подход на почти уединение беше разклатен от краткотрайния бунт на "Вагнер". В дните след бунта Путин присъства на необичайно голям брой срещи и дори беше видян да поздравява членове на обществеността.

Не е известно дали е използвал специалния си влак, за да се придвижва – но суматохата вероятно не е направила малко, за да облекчи докладваната му "параноя".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

92

пропаганда класик

преди 9 месеца

1. Не искаме да воюваме, ние се защитаваме. 2. За военния конфликт е виновна другата страна. 3. Лидера на нашия противник е самото зло. 4. Ние защитаваме общи ценности а не само нашите собствени. 5. Врага умишлено извършва злодеяния, ние понякога правим само грешки.6. Врага използва забранени оръжия. 7. Ние практически сме без загуби, врага е напълно изтощен. 8. Учените и културните личности са зад нас. 9. Делото ни е свещенно. 10. Всички които оспорват нашата пропаганда са предатели.

91

Анонимен

преди 9 месеца

В края на дните си, Джуджан до последно ще мисли - КЪДЕ МИ БЕШЕ АКЪЛА И СБЪРКАХ,ЧЕ СИ РАЗВАЛИХ ХУБАВИЯ РАХАТЛЪК?

90

Нищо ново

преди 9 месеца

Латерната на русофобската пропаганда трябва да се върти непрекъснато.

fallback