Снимка: БГНЕС

Повече от 1000 големи компании обещаха да напуснат Русия, след като Владимир Путин започна войната си в Украйна, но някои известни фирми са обвинени от изследователи, че са нарушили обещанието си.

За компаниите, които напуснаха, безпрецедентният корпоративен отлив, подкрепен и описан от професора от Йейл Джеф Зоненфелд, нанесе сериозен финансов и символичен удар на Москва и руската икономика.

Сега, когато бруталната руска война срещу Украйна навърши 500 дни, Зоненфелд и екипът му посочват имената на редица компании, които обвиняват, че са нарушили обещанията си да напуснат или поне драстично да намалят присъствието си в Русия, включително добре познати компании като „Heineken“, „Unilever“, „Philip Morris“ и производителя на Oreo „Mondelez“.

Изследването на Йейл се основава на информатори, експерти на място, студенти, работещи в Русия, корпоративни документи и съобщения в новинарските медии, съобщи Си Ен Ен.

"Тези компании нарушават обещанията си. Те функционират като военни спекуланти", казва Зоненфелд в интервю за Си Ен Ен. "Това е повече от разочароващо. Това е срамно и неетично."

"Потребителите трябва да осъзнаят, че като подкрепят тези компании, те одобряват нещо, което подхранва военната машина на Путин", добави той.

През март 2022 г., само един месец след нахлуването в Украйна, „Heineken“ получи похвала за обещанието си да напусне Русия. Въпреки това 16 месеца по-късно „Heineken“ все още има седем пивоварни и 1800 служители в Русия, според Йейл. Не само това, но оттогава „Heineken“ е пуснала на пазара в Русия редица нови марки, като е завзела пазарен дял, причинен от напускането на други големи марки бира.

"Те не се изтеглят. Те удвояват позициите си", казва Стивън Тиан, директор на изследователския отдел на Йейлския институт за ръководство на ръководители.

През март 2022 г. гигантът в производството на снаксове и бонбони „Mondelez“ обеща да свие "всички несъществени дейности в Русия, като същевременно помогне за поддържане на непрекъснатостта на доставките на храни". „Mondelez“ заяви, че ще съсредоточи дейността си върху "основни предложения".

Въпреки това „Mondelez“ твърди, че все още има 3 000 служители в Русия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase