Снимка: БГНЕС

Руският президент Владимир Путин порица неотдавнашната акция с изгарянето на Корана в Стокхолм, като припомни победата на руската армия, водена от Петър Велики, над шведите по време на Северната война, предаде ТАСС.

"В Швеция отново изгориха Корана. Петър Велики не им е бил достатъчен за урок", каза държавният глава. Видеозаписът на изказването на Владимир Путин е публикуван в канала му в Telegram от журналист на ВГТРК, автор на програмата "Москва. Кремъл".

По време на неотдавнашното си посещение в Дербент, Дагестан, Владимир Путин отбеляза, че в Русия не може да се "посяга на Корана", тъй като това е криминално престъпление в страната.

На 28 юни Салван Момика, 37-годишен имигрант от Ирак, организира акция в близост до катедралната джамия в центъра на Стокхолм с разрешение на полицията: той откъсна страници от Корана, изтри с тях обувките си, след което сложи сланина в книгата и я подпали. След акцията полицията го докладва за подбуждане на религиозна омраза (за провеждането на акцията в близост до джамията) и за нарушаване на забраната за палене на огън.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase