Снимка: БГНЕС

В неделя водещ руски пропагандист обвини шефа на "Вагнер", че е "излязъл от релси", след като е получил милиарди обществени средства, съобщи АФП.

През изминалия уикенд ръководителят на наемническата група "Вагнер" Евгений Пригожин поведе силите си в краткотраен бунт срещу висшето военно ръководство на Русия, което предизвика огромна криза в Кремъл.

"Пригожин е излязъл от релси заради големите пари", заяви Дмитрий Кисельов, едно от основните лица на руската пропагандна машина, в седмичното си телевизионно предаване в неделя. "Той си мислеше, че може да отправи предизвикателство към министерството на отбраната, самата държава и лично към президента".

Кисельов заяви, че операциите на "Вагнер" в Сирия и Африка са дали на Пригожин усещането за безнаказаност, което по-късно се е засилило от успехите на неговите отрядни сили на бойното поле в Източна Украйна.

Без да предоставя доказателства, Кисельов заяви, че Вагнер е получил повече от 858 млрд. рубли (9,7 млрд. долара) от държавни средства.

В зашеметяващо признание по-рано тази седмица президентът Владимир Путин за първи път заяви, че руските власти "изцяло" са финансирали паравоенното формирование.

Между май 2022 г. и май 2023 г. "Вагнер" е получил повече от 86 млрд. рубли от руската държава, каза Путин.

Частните наемнически групи са забранени от руското законодателство.

В неделя Wall Street Journal съобщи, че агенти от Федералната служба за сигурност са нахлули в централата на групата "Вагнер" в Санкт Петербург, за да намерят доказателства за финансови злоупотреби срещу Пригожин.

Санкциониран от страна на Вашингтон и Брюксел, Пригожин години наред действаше в сянка, но се катапултира в светлината на прожекторите, след като Путин изпрати войски в Украйна през февруари 2022 г.

В нецензурни диатриби той обвини руските военни, че се опитват да "откраднат" победите на Вагнер в Източна Украйна, и удари по "чудовищната бюрокрация" на Москва за забавянето на военните успехи.

На Пригожин е разрешено да набира бойци от затворите, а през март руските законодатели одобриха закон, въвеждащ дълги срокове затвор за тези, които критикуват "доброволчески групи" като Вагнер.

Миналия месец Пригожин се отказа от настъплението си към Москва и сключи споразумение с Кремъл, според което прие изгнание в съседна Беларус.

Много политически наблюдатели видяха в опита на Пригожин за въстание знак, че хватката на Путин върху властта отслабва.

Официални лица и пропагандатори в Москва обаче настояват, че руснаците са се обединили около Путин.

В неделя Вячеслав Володин, председател на долната камара на руския парламент, написа, че Путин е излязъл от "тази много трудна ситуация" още по-силен.

"Той направи всичко, за да предотврати кръвопролитията", написа Володин в приложението за съобщения Telegram.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase