Снимка: БГНЕС
fallback

Четиридесет дипломати и персонал на руското посолство в Букурещ трябваше да напуснат в събота Румъния след искане от правителството, тъй като отношенията между двете страни се влошиха след нахлуването на Русия в Украйна, съобщава Франс прес.

Единадесет дипломати и 29 технически и административен персонал, придружени от семействата си, "ще напуснат Румъния на борда на граждански самолет, принадлежащ на руска авиокомпания", посочиха от румънското външно министерство.

Румънските медии показаха самолет "Илюшин" Ил-96, кацащ на летището в Букурещ. Той трябваше да излети по-късно в събота, според източници от летището, цитирани в местната преса.

Решението "отразява настоящото ниво на двустранните отношения, след като Москва започна своята агресивна война срещу Украйна", казаха още от румънското външно министерство.

Властите отправиха искането за този ход на 8 юни, давайки на Москва 30 дни да го изпълни.

Подобно на други европейски страни след инвазията на Русия в Украйна, членката на НАТО Румъния изгони руски дипломати, заподозрени в шпионаж.

От Букуреш посочват, че броят на служителите в руското посолство е намален с повече от 50%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

83

факт

преди 10 месеца

Не могат да им смогнат на всичките с водка.Затова ги намаляват.За колкото има водка-за толкова.Останалите -обратно в Русия!

82

Факт

преди 10 месеца

русофилство е синоним на духовна и материална мизерия. Типичен пример е България.

81

Руманята

преди 10 месеца

Са навлезли с войските си в Русия през ВСВ и са зверствали барабар с фашагите. Отдавна тичат лиги за трофеи от Могучая.

fallback