Снимка: БГНЕС

И до този момент Емилиян Гебрев няма никаква информация за взрива в склада край Карнобат миналата седмица. Пред пред БНТ той разкритикува прокуратурата за това, че не е довършила разследванията на предишните взривове в оръжейни складове.

"Нямам информация какво стана преди една година, камо ли преди една седмица. Нищо не ни се казва, не мога да бъда официален говорител на прокуратурата, която още не е дала официално становище за взрива преди една година".

Според него случаят няма общо с изпращането на нова военна помощ в Украйна.

"Взривовете бяха непосредствено след взимането на решението - това трябва да са някакви магьосници, които да се организират така бързо и да организират тези саботажни действия".

По думите му в страната се случват "поредица от взривове":

"Ще ви дам елементарен пример - висш служител в ДАНС има обосновано предположение, че случаят в Англия и България за отравянето бил разработка на английското разузнаване. Можете ли да си представите - служител в ДАНС да изкаже такова предположение. Жалко е всичко това, което се случва".

Гебрев заяви, че оръжейната ни индустрия е продължително мачкана и изнудвана през последните години, припомни полицейските и прокурорските акции в "Кинтекс" и "Арсенал". По повод версиите за руска намеса във взривовете коментира:

"Самата прокуратура посочи имената на руските агенти от ГРУ, а не аз. Оттук нататък никой нищо не прави. Нашите ангажименти са до вътрешния периметър на складовете, за външния периметър отговаря държавата със специализираните структури. Като стане беля и взрив, нахлуват да разследват вътре. А отвън? Кой разследва ДАНС, попита Гебрев.

От три-четири години подканвам ДАНС и други специализирани аши служби да седнем на една една маса и да направим някакъв псевдоплан и псевдоанализ - кой какво може и кога какво точно трябва да се направи. Те не желаят да се проведе такава среща

На въпроса провежда ли се диверсия отговори, че е съвсем нормално някой да те следи и да контролира, когато минеш към "вражеската страна", визирайки преминаването на България от Варшавския договор към НАТО.

"Не са виновни тези, които ни следят, контролират и правят опити да ни взривяват. Лошото е, че ние сме един разграден двор и сами не може да се опазим. Поне в един склад, в един завод. десет взрива в рамките на десет години и няма следа, няма нищо. Всичко се размазва и изчезва", каза той.

Бизнесменът попита как може доказателства да изчезнат от специализираните поделения на МВР. Посочи още, че за взрива от миналата година многократно е умолявал прокуратурата да му предостави записите, за да направи собствен анализ с екипа си и да предприемат някакви действия.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase