Снимка: БГНЕС

След бунта на Евгений Пригожин и бойците му от "Вагнер" има повече въпроси, отколкото отговори.

Никой не знае къде са двамата генерали Сергей Суровикин и Валерий Герасимов, като за първия няколко пъти се появи информация, че е бил арестуван, а Кремъл няколко пъти отрече и двамата да са в който и да е затвор в Москва. Факт е обаче, че нито един от тях не е бил виждан публично от събота, нито е правил изявление, което е странно на фона на спекулациите относно това какво се случва с тях.

Появи се поредната доза от спекулации - Владимир Путин ли пътува до Дагестан или един от многото му двойници? Поведението на руския президент беше странно - той прегръща и целува тълпата като рок звезда, а това накара анализаторите да се зачудят, дали това е истинският Путин, който е сменил тактиката, за да се покаже като "човек от народа", или просто двойникът му е отпуснал края прекалено много.

Но не на последно място се нарежда и въпросът: Къде е Евгений Пригожин след края на бунта?

Самолетите му бяха прихванати от FlightRadar да кацат в Беларус, а след това да се отправят към Санкт Петербург. За последно създателят на "Вагнер" беше видян в автомобил, тръгвайки си от Ростов след края на метежа. След това от него се появи само едно гласово съобщение, а президентът Александър Лукашенко обяви, че Пригожин е пристигнал в Минск, а на войниците му е била дадена военна база.

Онлайн пък се появиха снимки на Пригожин, който се качва на хеликоптер в Санкт Петербург. Според информацията към тях, той е получил позволение да си събере нещата и да се изнесе от Русия до 1 юли. Бившият състезателен пилот Игор Шушко отбелязва в публикация в Twitter, че свободната разходка на Пригожин показва, че не го е страх, че ще бъде убит.

Вглеждайки се в един конкретен кадър обаче можем да направим заключението, че кадрите са инсценирани и то като оставин на страна факта, че евентуалният Пригожин носи защитна маска. Нещо, което би било крайно необичайно за него.

На една от снимките се вижда как той е хванал вратата на хеликоптера с лявата си ръка, която има здрави пет пръста. На истинския Пригожин обаче му липсва един пръст. Това буди подозрението, че Кремъл е инсценирал снимките, за да повярват хората, че обещанието към лидера на "Вагнер" е спазено и той е в безопасност, докато всъщност истинската му съдба не е ясна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase