Снимка БГНЕС

Твърди се, че членове на "Вагнер" са били задържани в Сирия, докато Кремъл предприема мерки срещу паравоенната група след опита за бунт на Евгений Пригожин, съобщава "Нюзуик", цитиран от БГНЕС.

Ръководителят на подразделение на "Вагнер" беше заловен от руската военна полиция в град Ас-Сувейда в югозападна Сирия, а трима високопоставени командири на групата Вагнер бяха задържани в сирийската военновъздушна база Хмеймим, съобщиха руските държавни медии, цитирайки саудитския новинарски канал Ал-Хадат.

Основана през 2014 г., Вагнер беше бойното куче на Русия в Сирия, Либия, Централноафриканската република, Судан, Мозамбик и Източна Украйна. Групата е обвинена и в престъпления срещу човечеството, пише медията.

Руското законодателство забранява използването на наемници и доскоро Москва отричаше връзки с групата" Вагнер", но Путин потвърди, че руското правителство е финансирало изцяло паравоенната компания на бившия съюзник Пригожин.

Сега Кремъл се опитва да си възвърне контрола след бунта на Вагнер от „марша на справедливостта“ на 24 юни, който беше прекратен, след като беларуският президент Александър Лукашенко посредничи в ситуацията, припомня БГНЕС.

Полицията посети централата на наемническата компания в Дейр ез-Зур, Хама и Дамаск, докато в канал в Telegram на Дмитрий Уткин, съосновател на Вагнер, се появи съобщение, което отрича командирите на групировката да са били арестувани в Сирия.

Още по темата

Руската военна полиция заедно със сирийските власти също проведе кампания за арестуване на лидери на Вагнер в Сирия на 24 юни, според "Ню Араб".

Изглежда, че Путин се опитва да унищожи репутацията на бившия си съюзник сред персонала на Вагнер, тъй като руският президент намекна, че Пригожин лъже, че е субсидиран от Москва, коментира пък мозъчният тръст Институт за изследване на войната (ISW).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase