Снимка: Bulgaria ON AIR

На 23 юни Евгений Пригожин, ръководител на частната военна компания "Вагнер", предприе "Поход на справедливостта" към Москва. След намесата на беларуския президент Александър Лукашенко, Пригожин реши да спре похода си.

На този фон през изминалите дни излезе информация, че САЩ са знаели за плановете на Пригожин още в средата на юни.

"Очаквах такова развитие, защото ако погледнем руската стратегическа култура, ще видим, че за да се случи нещо повече, е необходимо да се стигне до коренно разместване на обществено-политическите пластове в Русия. Тоест, за да беше успешен този поход, беше необходимо на негова страна да застанат не просто неговите бойци от елитната гвардия, но и военните, и разузнаването, както и голяма част от руснаците. Тоест да се повтори 1917 година", каза експертът по международна сигурност и управление на конфликти доц. Искрен Иванов в студиото на "България сутрин".

Той припомни, че ако погледнем руската история, ще видим, че всъщност такива преврати има много малко.

"Те или са били сравнително безкръвни, или под формата на някакви големи обществено-политическите промени, като Октомврийската революция. Предположих, че този поход ще приключи много бързо, защото той нямаше подкрепата на тези обществено-политическите слоеве, които биха могли да променят политическата формула на властта на Руската федерация", допълни доц. Иванов в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му целта на Пригожин е била да покаже на Путин, че руският президент няма как да се справи във войната с Украйна без елитните си части.

"Вагнер" е щитът и копието на руските войски. Не мисля, че руската армия би могла да се справи в Украйна без "Вагнер", предвид, че това са най-елитните и най-добре подготвените ѝ части. Разбира се, възможно е Пригожин да е искал да оформи втори властови център вътре в Русия. Такова желание имат много хора, защото виждаме, че започват да се появяват пукнатини в руската политическа система. Рано е да говорим за смяна на Путин", поясни експертът по международна сигурност и управление на конфликти.

А едно от последните изследвания показва, че 86% от руснаците подкрепят Путин.

"Следващите 3-4 месеца ще бъдат критични за Путин, като най-важното е, че виждаме как Вашингтон и Москва в един глас заявиха, че те са против насилствената смяна на политическия режим в Русия. Ние не знаем кой ще дойде, ако Путин бъде сменен. Ако в един момент дойде човек, който е за радикално разрешаване на войната в Украйна и се окаже с "ядрени копчета" в ръцете си, тогава ние не знаем каква ще бъде руската реакция. Не знаем дали НАТО няма да се окаже на ръба на ядрена война с Русия", коментира доц. Искрен Иванов.

Той е на мнение, че Украйна настъпва бавно, но уверено.

"Войната ще се завърне с цялата си жестокост и всичките си последици, предвид факта, че този поход беше неуспешен. Той беше насочен много повече срещу хора като Шойгу и Герасимов, а не толкова против самия Путин. Лукашенко също има политически амбиции, но докъде ще достигнат - предстои да видим", категоричен е експертът.

Според него за страната ни няма директна военна заплаха.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase