Снимка: БГНЕС

Когато новините за началото на потенциална гражданска война в Русия обиколиха страната, украинците не можеха да повярват, че е истина. Но до събота сутринта, когато онлайн бяха разпространени кадри, показващи как наемниците на "Вагнер" с техните танкове и бронирани машини напредват към Москва, милиони се залепиха за мобилните си телефони.

Шефът на "Вагнер", Евгений Пригожин, оттогава отмени настъплението, но в продължение на 24 часа украинците се осмелиха да мечтаят, че действието на военачалника може да бъде фаталния удар във войната.

Един от първите, които реагираха на новината, беше президентът на Украйна Володимир Зеленски, който не изчака обичайното си вечерно видеообръщение, за да коментира бунта на "Вагнер".

"Всеки, който избира пътя на злото, се самоунищожава", каза Зеленски. "Дълго време Русия използваше пропаганда, за да маскира своята слабост и глупостта на своето правителство. А сега има толкова хаос, че никаква лъжа не може да го скрие. Слабостта на Русия е очевидна. Пълна слабост. И колкото по-дълго Русия държи своите войски и наемници на нашата земя, толкова повече хаос, болка и проблеми ще има за себе си по-късно."

Рано в събота руският президент Владимир Путин обвини Евгений Пригожин, ръководителят на "Вагнер", в "предателство", след като военачалникът започна въстание срещу руската армия. В аудио клипове, публикувани късно в петък, Пригожин твърди, че руска ракетна атака е убила десетки негови бойци, заклевайки се да "отмъсти" и "да спре злото, донесено от военното ръководство на страната".

Не е тайна, че от началото на пълномащабното нахлуване Украйна жадува за вътрешна нестабилност в Русия с надеждата, че политическите сътресения могат по някакъв начин да подкопаят властта на Путин и в резултат да сложат край на войната.

"Събитията се развиват според сценария, за който говорихме през цялата миналата година", каза Михайло Подоляк, ключов съветник на Зеленски, цитиран от The Guardian. "Началото на украинската контраофанзива окончателно дестабилизира руските елити, засилвайки вътрешното разделение, възникнало след поражението в Украйна. Днес всъщност сме свидетели на началото на гражданска война. В същото време Украйна продължава да върви по свой собствен път. До границите на 1991 г."

Хората в Киев казаха пред информационната агенция АФП, преди драматичното съобщение, че настъплението към Москва е спряно, че са "много щастливи" от бунта на наемническата група "Вагнер" срещу Москва и се надяват вътрешните борби да отслабят руските войски на бойното поле.

"Очаквах нещо подобно да се случи, но не толкова бързо", каза 21-годишният Иля Цвиркун, "Мислех, че всичко ще започне след края на войната. Но започна по-рано и е много добре."

Той каза, че смята, че Путин "ще изтегли част от войските" от Украйна, за да се справи с бунта у дома, което ще улесни украинските сили.

В коментар за украинската държавна информационна агенция Суспилне, говорителят на военното разузнаване на Украйна Андрий Юсов каза, че действията на "Вагнер" в Русия са "продължение на вътрешноруските конфликти", които са следствие от военната агресия срещу Украйна. "Това е знак за крах на управляващия режим, а подобни процеси ще се засилват", добави той.

Украинците знаят много добре, че войната не е приключила, но въпреки това страната, дори след като Пригожин каза, че ще нареди на бойците от "Вагнер" да прекратят похода си към Москва и да се върнат в базите си в Южна Русия, вижда ценна възможност да промени вътрешния хаос на Москва в предимство на бойното поле.

Докато Путин е принуден да си пази гърба, мнозина вярват, че руските сътресения могат да дадат шанс на Украйна да засили своята контраофанзива – която, призна Зеленски, върви "по-бавно от желаното" – и да повиши морала на своите войски, които се борят с кръвопролитни и несигурни битки на фронта.

През целия вчерашния ден украинските канали в Telegram се огряха с история след история, което предполагаше, че приливът се обръща. Един твърди, че десетки руски части се изтеглят от фронта, за да достигнат Русия и да се изправят срещу бунтовниците. Други казаха, че стотици войници напускат окупираните територии, за да се присъединят към групата "Вагнер". Трети пък предполага, че беларуските партизани също са подготвяли преврат, за да свалят режима на Лукашенко.

В събота вечерта украинският команди Олександър Тарнавски каза пред националната новинарска агенция на Украйна Ukrinform, че нейните сили са освободили територии близо до град Красногоровка, в Донецка област, които са окупирани от проруските сепаратисти от 2014 г.

Беше трудно да се каже коя от тези непроверими в момента новини е истинска или резултат от подновен ентусиазъм.

Украинското министерство на отбраната нито потвърди, нито отрече съобщенията за украинско настъпление.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase