Снимка: БГНЕС

Русия е засилила охраната на базата си в Севастопол, на анексирания украински полуостров Крим, като е включила в нея и специално обучени делфини, които да я защитават от водолази, съобщи британското правителство, с което потвърди връщането към практиката от Студената война.

В редовната си актуализация на информацията за руското нашествие в Украйна, британското министерство на отбраната обясни, че от лятото на 2022 г. Русия е направила "значителни" подобрения на основната си база в Черно море.

Те включват "най-малко четири слоя мрежи и плаващи заграждения на входа на пристанището.

През последните седмици тези защитни съоръжения най-вероятно са били подсилени от значителен брой обучени морски бозайници", според информацията, публикувана в профила на ведомството в Twitter.

"В арктически води руският флот също така използва белуги и тюлени. Русия е обучила животни за редица мисии, но тези в пристанището на Севастопол най-вероятно са предназначени за противодействие на вражески водолази", обясняват британските военни.

Използването на морски бозайници за военни цели е дългогодишна практика, до която няколко армии, особено американската и руската, са прибягвали през последните десетилетия. В Крим, украинския полуостров, анексиран от Русия през март 2014 г., през 1965 г. е бил разположен център за обучение на морски бозайници. След разпадането на СССР през 1991 г. центърът е закрит, а делфините - продадени на Иран, според руски медии. През 2012 г. украинските военноморски сили отново откриват центъра, но след анексирането на полуострова той преминава под контрола на Москва./БТА

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase