Снимка: БГНЕС

Кремъл отхвърли коментарите на френския президент Еманюел Макрон, че Русия играе дестабилизираща роля в Африка, като се позова на разполагането на наемнически групи от страна на Москва на континента, предаде АФП.

"Русия развива приятелски, конструктивни отношения, основани на взаимно уважение и загриженост за проблемите на другата страна", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

"Отношенията ни с всички африкански страни не са насочени и не могат да бъдат насочени срещу трети страни", добави той.

По-рано Макрон обвини Русия, че е "дестабилизираща сила в Африка", като заяви, че влиянието на Москва в региона като цяло не играе благотворна роля за международната общност, припомня БГНЕС.

"Това е дестабилизираща сила в Африка чрез частни милиции, които идват, за да ловуват и да извършват злоупотреби с цивилното население", каза Макрон в интервю за френски медии в кулоарите на световна среща на върха, целяща преразглеждане на международната финансова система.

"Русия сама се постави в ситуация, в която вече не зачита международното право, превръщайки се на практика в една от единствените колониални сили на 21-ви век, като води империалистична война срещу съседката си Украйна", добави той.

Руската наемническа групировка "Вагнер" и нейният лидер, бизнесменът Евгений Пригожин, многократно са били санкционирани от Европейския съюз, включително за нарушаване на човешките права в Африка.

През 2020 г. активите на Пригожин в Европейския съюз бяха замразени и той беше включен в черен визов списък заради изпращането на бойци на "Вагнер" в разкъсваната от война Либия - решение, което той безуспешно обжалва.

Срещата на върха Русия-Африка, втората от поредицата, ще се проведе в Санкт Петербург в края на юли.

Африканските страни бяха силно засегнати от инфлационния скок, предизвикан от войната, особено при зърнените култури, на които те са основни вносители.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase