Снимка: Bulgaria ON AIR

Министрите на отбраната на страните членки на НАТО се събраха в четвъртък и петък на двудневна среща в Брюксел, в централата на НАТО, за да говорят за Украйна и за това как да увеличат индустриалния капацитет на Алианса в подкрепа на страната.

"Имаше призив на министъра на отбраната на САЩ всички партньори и съюзници да увеличат помощта с въоръжения и боеприпаси към Украйна и много ясно новият министър на отбраната заяви, че България се присъединява към тези усилия и очакваме вече политически решения, с които на Украйна да бъдат предоставени боеприпаси за така съветските типови оръжия, които още експлоатират те. Освен това, беше изразена българската подкрепа за членството на Украйна в НАТО, което досега не се беше случвало, както знаете", каза генерал-майор от запаса Съби Събев в студиото на "Брюксел 1".

Според него много важно решение е и присъединяването на България към съюзната инициатива за складиране на боеприпаси, предвид въвеждането на новите отбранителни планове на НАТО.

"България също така ще се присъедини и към една инициатива на ЕС, на Европейската агенция по отбрана, за съвместно закупуване на боеприпаси, както за попълване на националните запаси, така и за предоставяне на Украйна. В това отношение България предвид на това, че ще преминава към този артилерийски калибър на НАТО 155-мм, това е важно решение, което има отношение и към нашата отбрана", поясни Събев в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му Алиансът съвместно закупува боеприпаси от калибър, който се използва от почти всички страни членки.

"Очаквам, че политическото решение, което престой да бъде взето от нас, след завръщането на министъра на отбраната, България действително да подготви един по-солиден пакет с боеприпаси, стрелкови, артилерийски, а може би и някои въоръжения, от които има нужда Украйна и за които досега България така се колебаеше. Например артилерийски системи, също така възможности за танкове. Предполагам, че имаме какво да предоставим. Може би някои средства за противовъздушна обрана, по-леки, преносими и така нататък. Въобще да се използват всички възможности, които имаме ние, най-после да застанем в редицата на страните, които действително предоставят безкористно военна помощ на една страна, която е жертва на агресия", подчерта генералът.

Самият той очаква много силна ескалация на военните действия в Украйна.

"Украинската контраофанзива е съвсем в началото си и може би в следващите две седмици до края на месец юни-началото на юли, може би ще видим вече и посоката, в която ще бъде нанесен основният удар на тази контраофанзива, защото тя реално в същинската си част не е започнала. Прави се опит да се пробие първата отбранителна линия", допълни Събев.

И е категоричен, че краят на войната не трябва да се очаква в следващите 2-3 месеца.

"Очаквам, че до края на тази пролетно-лятна офанзива на Украйна ще се появи някакъв по-решителен резултат с прекъсването на този землен коридор до Крим. Също така прекъсването на Керченския мост с Крим, за да може да се изолира тази групировка, която е в Крим и в източната част на Херсонска област. Така че при такива положителни развития, ако те настъпят, най-вероятно може и да се получат доста неочаквани развои на войната, т.е. стигане до масата на преговорите, ако Русия прецени, че повече не е изгодно да търпи загуби и да продължава войната", коментира генералът.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase