Снимка: БГНЕС

Много е вероятно руските сили умишлено да са унищожили язовира "Каховка" в Южна Украйна. Това е заключението на доклад на международен екип от следователи, съобщава Си Ен Би Си.

"Считаме, че има голяма вероятност срутването на язовира да е причинено от предварително заложени експлозиви, поставени в критични точки в структурата му", обясни Катриона Мърдок, адвокат и експерт по престъпления, свързани с глад.

Мърдок, която беше в една от първите делегации, пристигнали на мястото, добави, че атаката срещу язовира може да представлява военно престъпление.

"Язовирите не бива да бъдат подлагани на атаки, когато изпускането на вода би довело до сериозни загуби сред цивилното население. Дори валидни военни цели, разположени на или близо до язовири, не могат да бъдат атакувани, ако това би причинило сериозни загуби сред цивилното население", посочи тя.

Още по темата
Русия и Украйна се обвиняват взаимно за експлозията на водното съоръжение.

Атаката срещу язовира, контролиран от руските сили, доведе до най-тежката екологична катастрофа в историята на Украйна след аварията в Чернобил през 1986 г. По данни на украинския министър на вътрешните работи Игор Клименко над 80 населени места в района на Херсон са наводнени, а най-малко 27 души са загинали.

Юсуф Сайед Хан, старши адвокат в Global Rights Compliance, участващ в разследването, заяви, че разрушаването на язовира е причинило "ужасяващо престъпление, свързано с глад" в района на Херсон.

"Отзвукът от тази атака несъмнено е огромен, широкообхватен и засяга много поколения, тъй като цели индустрии и поминък, свързани с агробизнеса, бяха сериозно засегнати", отбеляза Хан.

Екипът от следователи, съставен от адвокати, военни експерти и изследователи, съобшава, че мишена на руските сили са били наводняване на евакуационни пунктове и са ограничили цивилните да напуснат райони с покачващи се водни нива.

Докладът е издаден от Mobile Justice Team, част от Консултативната група за престъпления, която се финансира от Държавния департамент на САЩ, Европейския съюз и британското министерство на външните работи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase