Снимка: архив, БГНЕС

Руски съд  днес е осъдил на седем години и половина затвор бившата ръководителка на предизборните кампании на опозиционния лидер Алексей Навални, водени в град Уфа, предаде Ройтерс, като се позова на руски медии. Лилия Чанишева е била призната за виновна по обвинения в "създаване на екстремистка организация", уточниха медиите.

Още по темата
Поддръжници на Навални реагираха на присъдата с възмущение. Съветничката на опозиционера Любов Собол я нарече политическа присъда и заяви, че руският президент Владимир Путин е "прибрал още един заложник в наказателна колония".

Навални, който е най-известният противник на Путин, излежава присъди с общ срок 11 и половина години в наказателна колония по обвинения в измама и други престъпления, за които той твърди, че са били скалъпени, за да му затворят устата. Срещу него са повдигнати и още обвинения в "екстремизъм" и ако бъде признат за виновен, е възможно присъдата му да бъде удължена с десетки години.

Правозащитни групи и западни правителства смятат Навални за политически затворник. Кремъл отрича това и обичайно отказва да коментира случая, препращайки въпроси по отношение на опозиционера към съда и службата за затворите.
(БТА, Владимир Арангелов)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase