Снимка: БГНЕС

На около 100 км от границата на Украйна с Европейския съюз редица тръби и помпи подсказват какво ще стане важна част от усилията на блока да осигури енергийни доставки и да осуети плановете на Владимир Путин.

Сгушено между земеделски полета и гори, хранилището Билче-Волицко-Ухерске може да складира повече от четири пъти повече природен газ от най-голямото хранилище в Германия и се свързва лесно с мрежите на блока, благодарение на ролята на Украйна като транзитен маршрут от десетилетия за руската енергетика.

Съхраняването на жизненоважното гориво в страна, подложена на ракетни удари и атаки срещу критична енергийна инфраструктура, може да звучи като луда идея. Но тя печели поддръжници, тъй като съоръженията са достатъчно далеч от фронтовата линия, за да се считат за безопасни, и някои търговци смятат, че си струва риска.

Европейските служители сега обмислят дали да подкрепят връзки към Билче-Волицко-Ухерске и други съоръжения, разпръснати из Украйна - дом на най-голямата мрежа от подземни пещери на континента, които могат да задържат газ, когато търсенето и цените скочат през зимата. Тъй като обектите в ЕС вече са близо до капацитета си — в момента са пълни над 70% — съхраняването на горивото в Украйна може да предотврати пренасищане през следващите месеци.

"Съхраняване на газ в Украйна може да помогне за балансиране на търсенето и предлагането през втората половина на лятото на 2023 г., като се има предвид тяхната отлична връзка с газовите пазари в ЕС“, каза в изявление за Bloomberg германската компания за енергийни услуги RWE AG, която е използвала хранилището на Украйна в миналото.

За да бъде съхранението на газ в Украйна жизнеспособно, цените ще трябва да паднат достатъчно ниско, за да оправдаят разходите. ЕС също така вероятно ще трябва да се намеси, за да осигури защита срещу потенциални загуби, свързани с конфликта.

Развиващата се инициатива е част от усилията да се избегне паниката, която доведе до рекордни цени и държавна намеса миналата година. За да защитят компаниите и потребителите, правителствата на ЕС предоставиха помощ от 646 милиарда евро според мозъчния тръст Bruegel и едва ли могат да си позволят повторение на това.

Докато европейските енергийни компании съхраняваха газ в Украйна преди инвазията на Русия през февруари 2022 г., доставянето на количества в страна, участваща в война, обикновено би било нечувано, а обсъжданията отразяват тесния набор от възможности на Европа и как войната е нулирала рисковете.

Енергията е оръжие в конфликта от самото начало. Експлозията миналата седмица на язовир Каховка на река Днепър е поредният пример. Миналата година Кремъл постепенно намали доставките на газ, създавайки хаос на енергийните пазари в Европа. Тези опасения остават и Украйна предлага решение.

Използването на съоръженията в Украйна би помогнало за предотвратяване на срив в цените преди зимата, но ако използването е „неочаквано високо“, това също представлява рискове за намаляване на цените през следващата година, според консултантите Energy Aspects Ltd. Зимните договори се търгуват на премия спрямо летните цени, което прави съхранението в Украйна или на танкери в морето все по-привлекателна опция.

Швейцарският търговец Axpo складира газ в Украйна преди войната и е готов да го направи отново, но следи отблизо развитието и държавните гаранции ще бъдат ключови.

"От началото на войната рисковете, свързани с енергийната инфраструктура в Украйна, се увеличиха неимоверно, както за съжаление видяхме при неотдавнашната експлозия на язовирната стена“, каза Залфранк.

Целият анализ на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase