Снимка БГНЕС
fallback

Шведският активист за климата Грета Тунберг обвини Русия за срутването на стената на язовир "Нова Каховка", наричайки го акт на "екоцид", съобщи "Ройтерс".

"Този екоцид като продължение на непровокираната пълномащабна инвазия на Русия в Украйна е поредното зверство, което оставя света без думи. Нашите очи отново са насочени към Русия, която трябва да бъде държана отговорна за своите престъпления", написа 20-годишната Тунберг в "Туитър" в четвъртък.

Украинският президент Володимир Зеленски й отговори в социалната мрежа, като й благодари "за позицията и за защитата на истината".

"Русия трябва да бъде държана отговорна за цялото си зло срещу хората, живота и природата!", написа Зеленски.

Тунберг каза в петък пред "Ройтерс" по време на протест за климата пред шведския парламент, че последиците от спукването на язовирната стена са "абсолютно ужасяващи".

Oще по темата

"Русия трябва да бъде държана отговорна за своите действия и за своите престъпления. Очите на света са насочени към тях сега", каза Тунберг, която завършва гимназия в петък.

Русия и Украйна взаимно се обвиняват за разрушаването на част от стената във вторник, което причини огромни наводнения и доведе до евакуацията на хиляди хора и огромни материални щети.

Съединените щати заявиха във вторник, че не могат да кажат категорично какво е причинило разрушаването на язовира, но че преценяват съобщенията, че Русия, която контролира язовира, стои зад взрива.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

75

Анонимен

преди 10 месеца

Грета тунберг да се поинтересува за вредните емисии изпускани в атмосферата от боеприпасите с обеднен уран

74

Анонимен

преди 10 месеца

А да очакваме ли скоро и някой авторитетен травестит от Евровизия да се "изходи" експертно по военни въпроси? ´Баси цирка, честно

73

Бео Бахтер

преди 10 месеца

след гинеколожката и еколожката да плюне по русия, белким офанзивата успее

fallback