Снимка: архив, БГНЕС
fallback

На извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН Украйна и Русия се обвиниха взаимно за разрушаването на язовирната стена на Каховската ВЕЦ. Съединените щати от своя страна казаха, че "не са сигурни" кой е отговорен, но заявиха, че няма логика украинските власти да причинят подобна трагедия на собствения си народ, предаде Ройтерс.

Oще по темата
Заседанието бе свикано по искане както на Русия, така и на Украйна. Двете страни вече се обвиниха взаимно за разрушаването на язовирната стена, причинило наводнения в редица населени места надолу по течението на река Днепър. В резултат има риск за общо 42 хиляди души в райони под контрола както на Киев, така и на Москва.

На заседанието постонният представител на Украйна при ООН Сергий Кислиця обвини Русия в "терористичен акт срещу критична украинска инфраструктура", без да предостави доказателства в подкрепа на своята теза. "Физически е невъзможно да взривим по някакъв начин (язовирната стена) отвън чрез обстрел - тя е била минирана от руските окупатори и те я взривиха", заяви Кислиця.

Руският постоянен представител при ООН Василий Небензя от своя страна обвини за катастрофата Киев, също без да подкрепи твърденията си с доказателства. Украйна се опитва да създаде "благоприятни възможности" за прегрупиране на свои военни части, за да продължи контраофанзивата си, увери Небензя.

Попитан от репортери преди заседанието дали Съединените щати знаят кой е виновен за разрушаването на язовирната стена, американският заместник-постоянен представител при ООН Робърт Уд отговори: "Изобщо не сме сигурни, надяваме се да имаме повече информация през следващите дни." В същото време той добави, че "няма смисъл" Украйна да наводнява собствената си земя и да принуждава десетки хиляди свои жители да напуснат домовете си.

По-рано вчера генералният секретар на ООН Антониу Гутериш каза, че световната организация не разполага с каквато и да било информация как е била разрушена язовирната стена. В същото време Гутериш обаче определи случая като "поредната опустошителна последица от руската инвазия в Украйна".

Много от страните членки на Съвета за сигурност също заявиха на заседанието, че кризата е нямало да настъпи, ако Русия не е била нахлула в съседна Украйна през февруари миналата година, отбелязва Ройтерс.
(БТА, Николай Станоев)
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

24

Анонимен

преди 10 месеца

Ако баба то беше мъжка щеше да има дръжка. Това означава ако русия не беше започнала инвазията.

23

Анонимен

преди 10 месеца

До Анонимен Стената далеч не е разрушена, само горния ръб е взривен, щетите са долу горе колкото от хаймарс ракета би причинила на подсилен бетон. Подобни на мостовете по които похабиха ракети за 1 милиард...

22

Анонимен

преди 10 месеца

До Няма голямо значение, язовирна стена напрактика неможе да бъде унищожена с бомбардировки, особеннно от този тип, това са много солидни съоръжения, вероятно иде реч за взривяване от вътре с доста серизно количество експлозив

fallback