Снимка: БГНЕС

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш каза пред репортери в Ню Йорк пред Съвета за сигурност във вторник, че разрушаването на язовир Каховка, разположен в южната част на Украйна, е "монументална хуманитарна, икономическа и екологична катастрофа".

Въпреки че Гутериш отбеляза, че ООН няма достъп до независима информация, която да потвърди как се е случило събитието, той обвини инвазията на Русия в Украйна за тази "опустошителна последица", подчертавайки, че това е "още един пример за ужасяващата цена на войната за хората", чиито ефекти се виждат в десетки градове по поречието на река Днепър.

Заради инцидента, довел до наводнения, украинският президент Володимир Зеленски свика извънредно заседание на Съвета за сигурност.

Най-малко 16 000 вече са загубили домовете си, каза той, като увери, че ООН и партньорите бързат с подкрепа за засегнатите райони, включително питейна вода, пречистващи таблетки "и друга критична помощ".

"Шлюзовете на страданието преливат повече от година и това трябва да спре", заедно с всички атаки срещу цивилни и инфраструктура.

"Преди всичко апелирам за справедлив мир, в съответствие с Устава на ООН, международното право и резолюциите на Общото събрание", завърши той.

Украинското и руското правителство се обвиняват взаимно за започването на атака срещу съоръжението - според съобщения в медиите - което е под руски контрол, от южната и източната страна на реката, докато украинските сили контролират територията по отсрещния бряг.

Съобщава се, че хиляди хора вече са евакуирани, като градовете надолу по течението са наводнени. В дългосрочен план "мнозина рискуват да останат без дом и в отчаяна нужда, което усложнява ситуацията, пред която са изправени украинците на фона на пълномащабното нахлуване на Русия", казаха от Службата на ООН.

Службата на ООН за правата на човека, OHCHR, каза, че правата на цивилните на жилище, здраве и препитание, заедно с достъп до чиста вода и здравословна среда, са изложени на риск, призовавайки за пълно разследване на бедствието и отговорност.

Според ядрения наблюдател на ООН, МААЕ, повредата на язовира вече е довела до "значително" намаляване на нивото на резервоара, който захранва АЕЦ.

Ръководителят на МААЕ Рафаел Гроси предупреди, че "липсата на охлаждаща вода в основните системи за охлаждаща вода за продължителен период от време би причинила стопяване на горивото и неработоспособност на аварийните дизелови генератори на централата".

Въпреки че няма "непосредствен риск" за безопасността на централата, тъй като доставката на охлаждаща вода от резервоара "трябва да продължи няколко дни", наблюдателите на агенцията, присъстващи в Запорожие, което е окупирано от Русия, но се управлява от украински цивилни, продължават да следят отблизо скоростта, с която нивото на резервоара пада.

Гроси каза също, че "голямо охлаждащо езеро" до АЕЦ може потенциално да осигури алтернативен източник на вода, което украинските власти потвърдиха по-късно. Но той настоя, че е "жизненоважно" това охлаждащо езеро да остане непокътнато.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase