Снимка: Twitter

Складове за барут бяха обхванати от пожар, разгорял се в село Первомайское в Свердловска област на Русия. Властите започнаха евакуация на жителите. Ръководителят на региона Евгений Куйвашев обяви "критична ситуация" с горските пожари и поиска федерална помощ.

Горският пожар пламна преди полунощ на 6 май и е преминал към сградите. Запалиха се два барутни склада, собственост на оръжейната компания Gefest-M. Огънят застрашава още 18 сгради, където също се съхраняват експлозиви. От областното Главно управление на Министерството на извънредните ситуации съобщиха, че са изгорели два склада на площ от 960 кв.м. м, а три склада с TNT са защитени от огъня. Единият от изгорелите складове е бил празен, вторият е бил наполовина пълен с барут.

В ликвидирането на пожара участват около 50 души и 14 единици техника. Обстановката вече е стабилизирана, няма регистрирани големи взривове и разрушения. При потушаването е пострадал пожарникар, който е откаран в болница с предварителна диагноза отравяне с въглероден окис.

Властите започнаха евакуация на село Первомайское. Извънредно положение бе въведено в района, в който се намира селото.

Куйвашев нарече критична ситуацията с природните пожари в региона - общата им площ достига 20 000 хектара. • Властите на Свердловск са поискали федерална помощ, а авиацията на Министерството на извънредните ситуации, Министерството на отбраната, Националната гвардия и Авиалесоохраната ще бъдат включени в ликвидирането на пожарите в региона. На региона помагат и близките Архангелска област и Красноярския край.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase