Снимка БГНЕС
fallback

Китай направи тактически обрат в позицията си за Русия. Досега Пекин се въздържаше да коментира остро руската агресия в Украйна. На 26 април обаче е настъпил обрат и по някаква причина Китай се присъединил към още 121 държави, които са подкрепили резолюция на Общото събрание на ООН, в която се съдържат строги формулировки по отношение на Русия.

Едва днес медиите и коментаторите забелязаха текста на резолюцията и факта, че Китай е сред гласувалите "за".

Документът се позовава на "безпрецедентните предизвикателства", пред които е изправена Европа "след агресията на Руската федерация срещу Украйна, а преди това и срещу Грузия". И се призовава за "обезщетения" за жертвите на агресията.

Русия е една от петте държави, които са се обявили срещу документа.

Войната в Украйна не е основната тема на резолюцията, така че не е ясно дали гласуването на Китай и други държави в нейна подкрепа е сигнал за промяна в позицията им за действията на Русия в Украйна. Преди това Китай се въздържаше от критики към действията на Москва.

Китайските представители не са коментирали гласуването.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

207

СВОЙ

преди 1 година

Защо ннякой от тези сайтчета не публикува пълният текст.Да не би да се окаже,че май казионите медии са изкарали нещо от контекста,ама то не точно така.Като вица,де сме били изнесли 300 копмпютри за Япония,ама се оказало,че са 300х компоти и не сме ги изнесли,а са ни ги върнали.

206

Анонимен

преди 1 година

На другаря Си точно сега прекалено му е нужен руският тихоокеански флот, и най- вече подводните ракетоносци + С500 "Прометей", дето за 8 мин. може да разчистят близкия космос. На Путин са му нужни китайските чипове и пазара на нефт и газ. Така, че докато не приключи конфликта в Украйна, Тайван и близкия изток, и докато юана не измести долара, тази дружба МЯМА да се разпадне!

205

Анонимен

преди 1 година

Еми то и аз знам, че Русия е агресор, защото е признала независимоста на Украйна през 1991г. и е подписала даже декларацията, където границите са точно обозначени, въпреки това подкрепям Русия на 101%, и ще я подкрепям докато воюва с тия дето развяват байраци със свастиките, и се поздравяват със "зиг хайл"!!!

fallback