Снимка: БГНЕС

На половин свят разстояние от фронтовата линия на войната на Русия в Украйна има запас от над 1 милион артилерийски снаряда на Корейския полуостров - съкровище, което привлича вниманието, когато лидерът на Южна Корея се отправя към Вашингтон, пише Bloomberg.

Президентът Юн Сук-йол посочи, че неговото правителство може да е готово да промени политиката си за предоставяне на помощ на Украйна при определени условия. Това би било добре дошла новина за президента на САЩ Джо Байдън, който търси помощ от партньори, за да облекчи вечния недостиг на боеприпаси в Киев.

Офисът на Юн казва, че всяко решение за изпращане на помощ зависи от това доколко Русия ще стигне в засилване на атаките срещу цивилни. Юн трябва да се срещне с Байдън за държавно посещение в сряда, като сигурността и икономическото сътрудничество са на първо място в дневния ред.

Един от факторите, които натежават върху Юн, ще бъде дали решението на Сеул да се приближи до Киев в конфликта ще накара руския президент Владимир Путин да увеличи военното сътрудничество със Северна Корея, каза Су Ким, бивш корейски анализатор в Централното разузнавателно управление на САЩ, който сега работи в базираната в САЩ консултантска фирма LMI.

Кремъл заяви, че ако Южна Корея достави оръжие на Украйна, това ще я направи участник в конфликта, като бившият руски президент Дмитрий Медведев предполага, че Москва може да отговори, като продаде модерни оръжия на Северна Корея според доклад на ТАСС.

„Въпросът е дали Юн приема сериозно заплахата на Путин и дали смята, че едно руско отмъщение би било толкова значимо, колкото го представя Путин“, заяви Ким.

Украинският президент Володимир Зеленски отдавна търси оръжие от Южна Корея и дори отправи личен призив за помощ, когато говори пред южнокорейския парламент през април миналата година.

Южна и Северна Корея разполагат с две от най-големите артилерийски сили в света, с хиляди големи оръдия, насочени едно срещу друго от двете страни на демилитаризираната зона, която ги разделя. Те са натрупали стотици хиляди снаряди, които включват севернокорейска артилерия, съвместима с артилерията от съветската ера в Русия, и южнокорейски снаряди с калибър 155 мм, които са стандартът, използван от страните от НАТО, доставящи на Украйна.

Представители на южнокорейското министерство на отбраната не биха коментирали броя на боеприпасите, които има на склад от съображения за сигурност, а Северна Корея не оповестява такъв вид информация на външния свят.

САЩ обвиниха режима на Ким Чен-ун в предоставяне на оръжие и муниции в помощ на войната на Путин, включително изпращане на снаряди и ракети. Въпреки че администрацията на Байдън каза, че оръжията няма да направят много за промяна на ситуацията на бойното поле, продажбите ще отворят нов поток от приходи за страна, изолирана от голяма част от световната търговия.

Някои севернокорейски артикули, вероятно в списъка с желания на Путин, ще бъдат 122-милиметрови и 152-милиметрови артилерийски снаряди, както и 122-милиметрови ракети. Правителството в Пхенян заклейми обвиненията като безпочвени слухове.

Въпреки че Сеул може да не изпраща официално оръжия на Украйна, войната на Русия отвори врата за износа на отбранителна техника на Южна Корея, който беше на път да се удвои повече от 2022 г., тъй като купувачи, включително държави в Европа, се стремят да заменят оръжията от съветската ера с по-високотехнологични оръжия. През декември Полша получи 10 танка K2 и 24 самоходни гаубици K9, първата част от споразумение за почти 6 милиарда долара, постигнато през август с Hyundai Rotem Co. и Hanwha Defense Systems Corp, пише Bloomberg TV Bulgaria.

Изглежда, че Вашингтон дава зелена светлина на Южна Корея да продава на държави като Източна Европа, докато американските отбранителни изпълнители се надпреварват да изпълняват поръчки за оръжия, които ще отидат в Киев и Тайпе – изправени пред заплахи от Китай.

Юн замина за Вашингтон в понеделник и трябва да се срещне с Байдън в сряда. Очаква се двамата лидери да обсъдят сътрудничеството в областта на сигурността на глобално ниво, включително потенциалната помощ за Украйна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase